TÉMA

George Pell

Kardinál Pell věděl o zneužívání dětí, uvedla australská komise. Podle ní takto hřešilo sedm procent kněžích

Australský kardinál George Pell věděl o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími v Austrálii, nepodnikl ale žádné kroky, aby mu zabránil. Uvedla to australská královská komise, která byla vyšetřením případů pověřena. Její šetření skončilo už v roce 2017, informace týkající se Pella byly však zveřejněny až ve čtvrtek, napsal zpravodajský server BBC News.
7. 5. 2020|

Nejvyšší soud zbavil kardinála Pella obvinění ze sexuálního zneužívání

Australský nejvyšší soud v odvolacím řízení překvapivě zbavil obvinění kardinála George Pella, který si odpykával šestiletý trest vězení za sexuální zneužití chlapců. Pell nedlouho po vynesení rozsudku opustil nápravné zařízení.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 09:29|

Australský soud potvrdil trest pro kardinála Pella za zneužití hochů

Australský soud ve středu zamítl odvolání kardinála George Pella, jemuž v březnu prvoinstanční soud udělil trest šesti let vězení za zneužití dvou chlapců z chrámového sboru. Osmasedmdesátiletý Pell, který byl donedávna jako prefekt ekonomického sekretariátu třetím mužem Vatikánu, je nejvýše postaveným katolickým duchovním odsouzeným za sexuální zneužívání.
21. 8. 2019Aktualizováno21. 8. 2019, 10:47|

Svědomí nestačí. Papež vydal dekret, který duchovním nařizuje okamžitě hlásit sexuální zneužívání

Kněží i řeholníci jsou napříště povinni okamžitě nahlásit církevnímu představenému nebo přímo Vatikánu sexuální zneužívání jak dětí, tak dospělých či jeho krytí. Je to obsaženo v dekretu, který ve čtvrtek vydal papež František a jenž počátkem června vstoupí v platnost – nejprve na tři roky.
9. 5. 2019|

Australský kardinál Pell nepravomocně odsouzen za zneužívání dvou chlapců na šest let

Australský kardinál George Pell dostal za zneužití dvou chlapců z církevního sboru šest let vězení. Rozsudek australského soudu zatím není pravomocný. Skutků se dopustil v 90. letech v katedrále svatého Patrika v Melbourne. Sedmasedmdesátiletý Pell je nejvýše postaveným katolickým duchovním, který byl za zneužívání nezletilých odsouzen. Obvinění odmítá a proti rozsudku se odvolal.
13. 3. 2019Aktualizováno13. 3. 2019, 11:02|
168 HODIN

Kněz se nade mnou ukájel, znásilnili mě, popisují oběti. Duka v souvislosti se zneužíváním v církvi mluví o hysterii

O rozruch ve Vatikánu se postaral český kardinál Dominik Duka, když případy sexuálního zneužívání katolickými hodnostáři označil za hysterii. Sám papež František přitom tyto duchovní považuje za nástroje satana. Vatikán má za sebou summit o obětech sexuálního zneužívání klérem, na kterém diskutovali zástupci 190 zemí. V Česku je ale téma stále tabu, přestože obětí zřejmě není málo. S jednou z nich mluvil v pořadu 168 hodin reportér Jan Novák.
4. 3. 2019|
Události komentáře

Je stále víc lidí hledajících. Církev je nemůže nacpat do starých struktur, ale s respektem doprovázet, míní Halík

Jaký dopad bude mít na církev skandál kolem sexuálního zneužívání nezletilých? A jak si chce církev znovu budovat důvěru lidí? Nad tím se v pátečním pořadu Události, komentáře zamýšlel teolog a duchovní Tomáš Halík. Rozhovor s ním vedl Jakub Železný.
2. 3. 2019|

Usvědčený australský kardinál Pell musí do vazby, nařídil soud

Australský kardinál George Pell usvědčený ze sexuálního zneužití dvou chlapců byl zatčen. Vazbu ve středu pro bývalého šéfa financí ve Vatikánu nařídil soud v Melbourne. Australský soud zahájil řízení o výši trestu pro 77letého kardinála, kterému hrozí až 50 let ve vězení.
27. 2. 2019Aktualizováno27. 2. 2019, 07:00|

Australský kardinál Pell zneužíval chlapce, rozhodl soud. Duchovnímu hrozí 50 let vězení

Australský kardinál George Pell, dříve označovaný jako třetí nejvyšší muž Vatikánu, zneužil dva chlapce. Shodla se na tom porota australského soudu, napsala agentura AP. Pellovi, který veškerá obvinění popíral, hrozí až 50 let vězení. Řízení, které rozhodne o výši trestu, začne ve středu.
26. 2. 2019Aktualizováno26. 2. 2019, 14:51|

„Pokladníka Vatikánu“, který čelí obviněním ze zneužívání dětí, čeká soud

Australský kardinál George Pell, který je obviněný ze sexuálního zneužívání, bude čelit soudnímu procesu. Rozhodl o tom soud v Melbourne. Pell, který je třetím nejvýše postaveným mužem Vatikánu a jehož si papež František zvolil jako finančního poradce, veškerá obvinění popírá.
1. 5. 2018|