TÉMA

Volodymyr Hrojsman

Výsledek války bude signál pro autoritářské režimy světa, míní bývalý ukrajinský premiér

Probíhá globální střet autoritářského, diktátorského režimu proti demokratickému světu, uvedl v rozhovoru pro ČT24 bývalý ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman. Nyní působí jako primátor třísettisícové Vinnycje v centrální části Ukrajiny. Reflektoval rok války a přinesl výhledy, které má před sebou bojující Ukrajina.
25. 2. 2023|

Ukrajinský parlament v obavách z chaosu odmítl demisi premiéra. Zelenskyj žádá výměnu ministrů

Napětí mezi ukrajinským parlamentem a novým prezidentem stoupá. Zákonodárci ve čtvrtek nepřijali rezignaci premiéra Volodymyra Hrojsmana. Podle poslanců by demise požadovaná hlavou státu vedla k chaosu. Prezident Volodymyr Zelenskyj poté navrhl parlamentu odvolat šéfa tajné služby SBU a ministry obrany a zahraničí. Zelenskyj hned po nástupu do funkce oznámil, že parlament rozpustí, aby se mohly konat předčasné volby, což řadu poslanců popudilo.
30. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 16:17|

Ukrajina o krok blíž Západu. Porošenko podepsal dodatek ústavy o členství země v EU a NATO

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterý podepsal ústavní dodatek, který zavazuje zemi k členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Slavnostní akt se odehrál na mimořádné schůzi parlamentu věnované pátému výročí pádu proruského režimu někdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. V projevu označil Porošenko členství země v obou organizacích za své „strategické poslání“.
19. 2. 2019|