TÉMA

Ondřej Šteffl

Systém automaticky garantuje obrovské zklamání, říká ministr Bek. Problém je i s kraji, míní Šteffl

Nedostatek míst ve školách je zapříčiněn hlavně populačním nárůstem, svůj podíl viny na tom ale nesou i kraje, myslí si ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Dodává, že největší přetlak studentů je v okolí velkých měst. Podle experta na školství a ředitele společnosti SCIO Ondřeje Šteffla by jednou z cest mohla být redukce otevíraných míst na víceletých gymnáziích. O aktuálních problémech českého školství debatovali v pořadu Události, komentáře.
18. 5. 2023|

Gazdík zůstává v resortu školství. Je poradcem ministra Balaše

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) se stal od začátku října poradcem svého nástupce Vladimíra Balaše (STAN). Serveru Deník N to řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Celý seznam poradců Balaše ale ministerstvo teprve zveřejní, a to do konce října. Server Seznam Zprávy minulý týden uvedl, že mezi poradci zřejmě budou i bývalý prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka, ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl či předseda rady Národního akreditačního úřadu a bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga. Podle serveru je v poradním týmu patnáct lidí.
14. 10. 2022|

Největší brzdou vzdělávání jsou někteří rodiče. Nemají představu, co budou děti potřebovat za dvacet let, prohlásil šéf Scio

Nepovinným testováním na covid začal nový školní rok. Ministr vyzval učitele, aby hned od září nešíleli s doháněním učiva. Zakladatel a ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl si myslí, že by učitelé měli být po covidovém roku na děti hodní. Zároveň upozornil rodiče, že školy neumí jejich děti připravit na život v 21. století. Největší brzdou ve vzdělání jsou podle něj právě rodiče – naprostá většina z nich nemá představu, co jejich děti budou potřebovat za dvacet let, upozornil Šteffl, který byl hostem Interview ČT24.
1. 9. 2021|

Školství neslo náklady pandemie víc, než bylo nutné, uvedl ministr Plaga

České školství neslo náklady brzdění epidemie opakovaně více, než bylo nutné, připustil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Podle svých slov je rád, že dnes už nikdo netvrdí, že distanční výuka může plně nahradit tu prezenční. Plaga spolu s dalšími hosty v Událostech, komentářích hodnotlil završený školní rok.
30. 6. 2021|

Studenti se rok připravovali, úřední maturita by teď byla nefér, říká ředitel gymnázia. Šéf Scia by zkoušky zrušil

Uvažovat o úřední maturitě je podle místopředsedy Asociace ředitelů gymnázií Alfréda Dytrta zbytečné a z pohledu studentů, kteří se na zkoušku pečlivě připravují, dokonce i nežádoucí. Ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl je přesvědčen, že je jedno, jakou budou mít letošní maturity podobu, protože celou jejich podobu považuje za anachronismus. Dytrt však míní, že debaty o změnách v maturitách jsou věc dlouhodobá, letos je potřeba vzít v úvahu i vynaložené úsilí studentů a také učitelů, kteří se na ně přese všechny překážky chystají. Debata o maturitách byla tématem Událostí, komentářů.
29. 4. 2021|
90' ČT24

Sílí spor o směr vzdělávání v Česku. Firmy tlačí na růst počtu řemeslníků

V Česku chybí na 300 tisíc řemeslníků, odhaduje Hospodářská komora ČR. Její prezident Vladimír Dlouhý soudí, že vzdělávací systém nereaguje na poptávku trhu. Měly by se tedy více podporovat učňovské obory a technické profese na úkor humanitního vzdělávání? O tom diskutovali hosté pořadu Devadesátka ČT24 na téma Vzdělání, nebo řemeslo? Často se neshodli.
16. 2. 2019|