TÉMA

Visla

Varšava řeší velkou havárii kanalizace. Vládní PiS viní primátora Trzaskowského

Ve Varšavě prasklo odpadní potrubí pod řekou Vislou. Situaci pomohla vyřešit armáda, která přes pontonový most natáhla provizorní trubky. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) viní z poruchy primátora Rafala Trzaskowského z opoziční Občanské platformy (PO). Havárii odpadního potrubí řešilo polské hlavní město už před rokem.
10. 9. 2020|

„Zázrak na Visle“ vyhnal bolševiky od Varšavy a posunul polské hranice na východ

Bitva o Varšavu, která se před polským hlavním městem rozhořela před sto lety, byla dovršením střetu mezi bolševickou expanzí na západ a úsilím obnoveného Polska o znovunabytí dříve ztracených území na východě. Zcela naplnit se nepodařilo ani jedno. „Zázrak na Visle“ ale zastavil bolševické rozpínání a po poválečných mírových rozhovorech získalo Polsko některá bývalá teritoria zpět.
13. 8. 2020|

Rozsekne Roden případ uťatých paží? V seriálu Princip slasti mu pomůžou policisté z Polska a Ukrajiny

Tři vraždy, tři města a tři policisty spojí jedno vyšetřování v novém koprodukčním seriálu Princip slasti. Propletený případ lze připodobnit atmosférou temným americkým i severským krimipříběhům. Úvodní díl odvysílá Česká televize 14. října, první diváky ale už do případu zasvětila poslední zářijový den slavnostní premiéra. Za Česko se do vyšetřování vražd pustil Karel Roden.
1. 10. 2019|

Humbuk kolem Netanjahuova výroku o Polsku a zabíjení Židů způsobila novinářská chyba

Do polsko-izraelských vztahů vnesla napětí chybná interpretace vyjádření izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, z níž vyznělo, že Poláci jako národ za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy. Varšava kvůli tomu začala uvažovat i o tom, že zruší svoji účast na summitu visegrádské čtyřky (V4) v Izraeli. To, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holocaustu, ale popřela velvyslankyně Izraele ve Varšavě, od které chce vysvětlení polské ministerstvo zahraničí. Popřel to i úřad izraelského premiéra.
15. 2. 2019Aktualizováno15. 2. 2019, 14:43|