TÉMA

Hovězí

Potraviny zdražují, lidé obnovují domácí chovy a sami pěstují zeleninu i ovoce

Nejen ceny energií a pohonných hmot trápí české domácnosti, zdražují také některé potraviny. Například mouka v březnu zdražila meziročně o víc než 30 procent, stejně tak máslo. Rostou i ceny masa. Čeští řezníci se potýkají se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa a poklesem zájmu zákazníků. Problémy mají také chovatelé prasat.
1. 5. 2022|

Vývoz potravin z Británie do EU výrazně klesl, nejhůře dopadlo hovězí a sýr

Vývoz potravin a nápojů z Británie do Evropské unie zaznamenal v první polovině roku „katastrofální“ pokles kvůli překážkám obchodu spojeným s odchodem království z EU. Nejhůře zasažený je vývoz hovězího masa a sýrů. Uvedla to britská Federace pro potraviny a nápoje (FDF). Ztráty z poklesu prodejů do Evropy nemohou nahradit ani zvýšené prodeje do třetích zemí, zejména do Číny a do Austrálie, píše levicový list The Guardian, který se stavěl proti brexitu.
2. 9. 2021|

Lepší vlaky, ale zmatky v jízdenkách. Novinky v dopravě na Zlínsku budí rozpaky

Od poloviny prosince 2019 nastane na kolejích Zlínského kraje velká změna, část spojů bude zajišťovat dopravce Arriva. Přinese to nové kvalitní vozy, ale cestující se budou muset naučit, jak přestupovat nebo jak a kde nakupovat jízdenky od rozdílných dopravců. Na některé vlaky například nebude možné koupit jízdenky přes internet.
25. 11. 2019|

Amazonie hoří i kvůli rostoucí spotřebě hovězího. Stovky tun brazilského masa míří také do Česka

Většinu požárů zuřících v amazonském deštném pralese založili dřevorubci nebo farmáři, kteří potřebují pastviny pro dobytek. Jeho maso potom Brazílie ve velkém vyváží do celého světa. Rostoucí spotřeba hovězího je tak jednou z příčin devastace oblasti důležité pro klimatickou stabilitu i zachování biodiverzity, upozorňuje web stanice CNN. Dobytek navíc produkuje velké množství skleníkového plynu metanu.
27. 8. 2019|

Zemědělství potřebuje zákazníka patriota, který bude chtít český jogurt nebo maso, říká Pýcha

Českému trhu chybí patriotický spotřebitel, který by řekl, že chce český jogurt, máslo nebo třeba maso. Přitom jeho tlak by přivedl na pulty mnohem více výrobků českých farmářů, tedy to, co české zemědělství nutně potřebuje. Myslí si to předseda Zemědělského svazu a viceprezident Agrární komory ČR Martin Pýcha.
16. 8. 2019|
Změny klimatu

Zemědělství se musí radikálně změnit, říkají klimatologové. Pryč od přežvýkavců, doporučují

Světový fond na ochranu přírody (WWF) před pátečním zahájením zasedání Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) v Ženevě upozornil, že klimatické krizi nelze zabránit bez radikální transformace využívání půdy a potravinového systému. Zhruba čtvrtina emisí skleníkových plynů škodících klimatu pochází ze zemědělství, lesnictví a dalších způsobů využívání půdy, upozorňuje WWF.
2. 8. 2019|
Interview ČT24

Preferovat české maso by měli lidé i bez polské kauzy, soudí analytik Havel

I  bez současných kontroverzí kolem polského hovězího na tuzemských pultech by měli čeští spotřebitelé preferovat zdejší maso a jiné domácí komodity. V Interview ČT24 to řekl agrární analytik Petr Havel, podle kterého jde o normální, zdravý patriotismus a navíc i ekologický přístup.
23. 2. 2019|

Skandál kolem závadného polského hovězího už vyšetřuje EU, do země vysílá kontrolory

Evropská unie zahájila vyšetřování skandálu kolem problémového masa z Polska. Kontroloři v pondělí odcestují do Polska, aby situaci analyzovali, potvrdila mluvčí Evropské komise. Skandálem je podle komise zasaženo nejméně 14 zemí včetně České republiky. Příslušný polský masokombinát v Mazovském vojvodství, kde polské úřady provádějí vyšetřování mimo jiné kvůli ilegálním porážkám nemocných zvířat, byl uzavřen.
1. 2. 2019Aktualizováno1. 2. 2019, 23:23|

Jak vznikala v Polsku reportáž o porážkách? Měsíce trvalo jen dostat novináře na jatka, ke kravám směl až časem

Kauzu kolem polského hovězího odstartovala reportáž televize TVN24. Její redaktor pronikl do jednoho z podniků, kde se porážely nemocné krávy a jejich maso opracovávalo. Jak v rozhovoru pro Českou televizi řekl Tomasz Patora z TVN24, trvala příprava reportáže velmi dlouho. Až po několika měsících se redakci podařilo dostat svého člověka mezi řezníky.
1. 2. 2019|