TÉMA

Loštice

Sníh zkomplikoval dopravu, provoz na řadě míst blokovaly nehody a uvízlé kamiony

Dopravu na mnoha místech v Česku komplikuje počasí, ve výše položených oblastech leží čerstvý sníh. Na Vysočině jsou silnice sjízdné jen s opatrností, některé úseky blokovaly nehody nebo uvízlé kamiony. Problémy jsou taky na hlavních tazích. Sněžení ztěžuje dopravu i v Beskydech, na Zlínsku, Šumpersku, v Pardubickém kraji nebo na Vysočině.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 14:53|

Strom roku stíní břehy Vírské přehrady. Lidé v anketě vyzdvihli i duby z Třebíčska a Šumperska

Titul Strom roku 2019 získala Chudobínská borovice rostoucí nad břehem Vírské přehrady na Žďársku. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončil Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, třetí je dub z žádlovického zámku v Lošticích na Šumpersku. Anketu pořádala již poosmnácté Nadace Partnerství. Její výsledky ve čtvrtek vyhlásila v Brně.
3. 10. 2019|

Mezi válkami patřil zámečníkovi z Olomouce. Poslední Windhoff na světě teď vystavuje muzeum v Kopřivnici

Muzeum historických vozidel Oldtimer v Kopřivnici na Novojičínsku vystavuje jediný dochovaný exemplář automobilu Windhoff z roku 1902. Historický vůz prošel celkovou renovací a dostal i cenu za nejlepší renovaci za loňský rok. Auto z berlínské dílny Hanse Windhoffa původně jezdilo ve Vídni, Olomouci nebo Kroměříži.
3. 7. 2019|

Loštičtí nedají na „tvargle“ ze své výrobny dopustit. I když obal říká, že syrečky jsou z Olomouce

Kuchaři o nich mluví jako o surovině tradiční i moderní gastronomie, a to nejen v Olomouckém kraji. Tvarůžky se stávají regionálním fenoménem, vyrábí se z nich různé speciality, dokonce i tvarůžková zmrzlina. Loštice, kde tento tradiční moravský sýr zraje, se díky tvarůžkům stávají cílem turistů, které zajímá nejen výrobní postup, ale i tvarůžkové speciality. V Lošticích ostatně před 25 lety vzniklo Muzeum Olomouckých tvarůžků.
26. 5. 2019|

Stovky gramofonů pod jednou střechou. V Lošticích vzniklo unikátní muzeum

Tři stovky gramofonů na jednom místě si lidé budou moci prohlédnout v novém muzeu, které vzniklo při příležitosti 70. výročí založení firmy Tesla Litovel. Gramofony v muzeu v Lošticích na Šumpersku pochází ze soukromé sbírky. Zájem o gramofony v poslední době narůstá, v Litovli se vyrábějí dodnes.
26. 3. 2019|

Olomoucký kraj chce bojovat proti přetíženým kamionům. Postaví vysokorychlostní váhy

Třetina z vážených nákladních aut v Olomouckém kraji byla v loňském roce přetížena. Kvůli této statistice se tamní hejtmanství rozhodlo vytipovat místa, kam usadí vysokorychlostní váhy. Jejich účinnost je stoprocentní. Senzory odhalí příliš těžký kamion, kamery pořídí fotografii registrační značky a informace se odešle úředníkovi. Běžně se používají mobilní váhy, které potřebují obsluhu a odstavné místo, což celý proces zdržuje. Policie totiž musí kamiony na místo kontroly odklonit.
31. 1. 2019|