TÉMA

Michel Houellebecq

„Nikdo na to nebyl připraven.“ Lechtivý román francouzského ministra vyvolal pobouření

Na francouzskou vládu se snesla další kritika, že nenaslouchá svým občanům, tentokrát kvůli explicitní sexuální scéně v novém románu ministra financí Bruna Le Mairea, uvedl list The Guardian. Lechtivá pasáž v knize s názvem Fugue Américaine (Americká fuga) vyvolala posměch i pobouření opozice a protestující proti důchodové reformě inspirovala k vytvoření protivládních hesel a graffiti.
3. 5. 2023|

Vládnou média, politika je povrchní. Francouzský provokatér Michel Houellebecq vydal novou knihu

Ve Francii vyšel nový román enfant terrible francouzské literatury Michela Houellebecqa. Autor se v novince Anéantir opět věnuje úpadku západní civilizace a varuje před nadvládou médií, sociálních sítí a povrchností politiky. Kniha je hit, za dva dny se prodalo 75 tisíc výtisků.
26. 1. 2022|

V MeetFactory dávají Serotonin. Řeší tím krizi Evropy i bílého heterosexuálního muže

Serotonin přenáší nervové vzruchy a jeho nedostatek způsobuje poruchy nálad. Významný francouzský spisovatel Michel Houellebecq si loni zmíněnou látku vypůjčil do názvu románu, v němž se pokoušel pojmenovat depresivní stav západní společnosti. Evropskou krizi řeší i první česká divadelní adaptace této knihy uváděná v pražské MeetFactory.
27. 6. 2020|

Změní pandemie svět? Jestli ano, tak k horšímu, obává se spisovatel Houellebecq

Svět z koronavirové krize nevzejde lepší, než byl, obává se oceňovaný francouzský spisovatel Michel Houellebecq. Očekává naopak, že po odeznění pandemie bude „o něco horší než dřív“. Nákaza mimo jiné podle něho otevřeně ukázala, že život všech nemá stejnou cenu. Jeho názor zveřejnila rozhlasová stanice France Inter. Autora románů Podvolení, Mapa a území nebo Možnost ostrova znají díky překladům dobře i čeští čtenáři.
5. 5. 2020|

Knižní novinky: Scénář od Rowlingové, učebnice komiksu a Urbanův kar za Vary

Na jména Michela Houellebecqa, J. K. Rowlingové nebo Miloše Urbana lákají čtenáře tuzemská nakladatelství. Právě nové knihy nebo překlady novinek těchto autorů zmiňují ediční plány na konec zimy a jaro.
2. 2. 2019|