TÉMA

Registr smluv

Hrad přiznal pochybení ohledně lánského honu pro Pavlova sponzora

Prezidentská kancelář nedodala včas do registru smluv dokument, na jehož základě se minulý týden v Hradem spravované lánské oboře konal hon na zvěř pro investiční firmu Wood & Company. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Jana Vohralíková v pátek novinářům řekla, že šlo o administrativní pochybení, ze kterého nebude vyvozovat žádné důsledky. Podle prezidenta Petra Pavla nevznikla žádná finanční újma. Na případ upozornil web Seznam Zprávy, podle kterého lov u ředitele Lesní správy Lány zařizoval partner ve společnosti Wood & Company Jan Sýkora – významný sponzor prezidentské kampaně Petra Pavla.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 23:17|

Poslanci schválili rychlejší vyhošťování odsouzených cizinců, pak se přeli o peníze na sociální služby

Poslanci se v úterý odpoledne věnovali hlavně zákonům, které jim vrátili senátoři. Schválili například novelu o pobytu cizinců, která má urychlit vyhoštění opakovaně odsouzených, nebo vznik Národní sportovní agentury. V podvečer se pak ve sněmovně přeli o peníze na sociální služby, na které vláda přidala jen miliardu korun místo požadovaných dvou. Po skoro dvou a půl hodinách ale k žádnému výsledku nedospěli.
18. 6. 2019Aktualizováno18. 6. 2019, 21:34|

ČEZ zřejmě přijde o výjimku a bude muset zveřejňovat smlouvy. Návrh míří ze sněmovny do Senátu

Energetická společnost ČEZ by měla nově mít povinnost zveřejňovat své smlouvy v internetovém registru. S odstraněním dosavadní výjimky počítá novela, kterou v pátek schválili poslanci a poslali ji do Senátu. Na ČEZ by se podle ní měl nicméně vztahovat o něco mírnější režim, který uplatňuje například národní podnik Budějovický Budvar. Sněmovnou v pátek také prošel návrh, aby mohly mít velkoobchody otevřeno o všech svátcích.
8. 3. 2019Aktualizováno8. 3. 2019, 14:20|

Zákon o registru smluv dál platí, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona o registru smluv. Zákon tak platí. Třicítka senátorů navrhovala buď zrušení úplné, nebo alespoň pasáží obsahujících povinnost zveřejňování smluv pro stát, kraje, obce a jejich firmy. Podle senátorů může uplatňování normy způsobit veřejnému sektoru miliardové škody. Soud se ale s jejich obavami neztotožnil.
30. 1. 2019|

Přečte si každý smlouvy ČEZu v registru? Poslanci poslali sporný zákon do závěrečného čtení

Do závěrečného čtení posunula sněmovna v úterý novelu Pirátů, podle níž by  polostátní energetická společnost ČEZ a další firmy přišly o výjimky z povinného zveřejňování smluv v registru. Do třetího schvalování se dostal i samostatný zákon, který upravuje činnost soudních tlumočníků a překladatelů. Do třetího čtení poslali poslanci rovněž novelu o rozšíření finanční kontroly a novelu o vnitrozemské plavbě. Současná 26. schůze sněmovny zároveň podpořila v prvním kole vládní návrh, podle něhož by měli lékaři od července vyplňovat část neschopenek jen elektronicky.
29. 1. 2019Aktualizováno29. 1. 2019, 17:59|