TÉMA

Fotogalerie

Setkání Spider-Manů a jezdec v plamenech. Výběr z nejpodivuhodnějších fotografií roku

Fotografové ze světových agentur zachycují nejen tragické porážky a triumfální vítězství, ale také drobné momenty, které by jinak mohly v záplavě palcových titulků uniknout pozornosti. I letos byl svět plný oslav a náhodilých událostí zachycených čočkou fotoaparátu. Připravili jsme pro vás výběr těchto zvláštních snímků.
31. 12. 2023|

Sucho i záplavy uplynulého roku na snímcích fotografů napříč světem

Extrémní počasí se v roce 2023 často objevovalo v titulcích novin. Vyschla mnohá jezera, rekordní vedra vyvolala požáry, deště změnily ulice v řeky a smrtící bouře vymazaly celá města. Vědci tvrdí, že s oteplováním Země budou tyto extrémní projevy počasí stále častější a závažnější.
29. 12. 2023|

Výběr nejzajímavějších fotografií z ptačí perspektivy za uplynulý rok

Moderní technologie otevírají nové perspektivy na okolní svět. Poskytují možnost zachytit širokou škálu událostí, ať už jsou velké či malé, a zaměřit se na širší kontext. Díky nim můžeme lépe sledovat dopady lidské činnosti i jevy, které jsou mimo naši kontrolu. V tomto článku přinášíme výběr nejzajímavějších fotografií za uplynulý rok.
27. 12. 2023|

Co se dělo na orbitě. Galerie představuje fotografie spojené s průzkumem vesmíru v roce 2021

Kdo je nejstarším astronautem, jak vypadá natáčení vesmírného filmu a kdy se slavilo výročí prvního letu? Odpovědi na tyto i další otázky dává galerie sestavená z fotografií pořízených ve vesmíru i na Zemi během roku 2021.
31. 12. 2021|

Týden obrazem: Stříbrné děti, zeď srdcí a tygří bazén

Jak fotí družice ponorku, kde probíhá mytí nohou a proč Donald Trump medituje v lotosovém sedu? Odpovědi nabízí galerie sestavená z fotografií pořízených v uplynulém týdnu předními světovými agenturami.
3. 4. 2021|

Týden obrazem: Býčí žokej, písečný portrét a významný sloní den

Co je to Maslenica, proč jsou zvířecí mazlíčci z Hongkongu opuštění, jak si povídají šimpanzi a proč byl vytvořen písečný portrét. Odpovědi nabízí galerie sestavená z fotografií pořízených v uplynulém týdnu předními světovými agenturami.
21. 3. 2021|

Týden obrazem: Farmáři v tahu, putování světlušek a indické peří

Proč aktivisté budují tunely, kdo schovává umění pod zem, kde se promítají filmy na skály a jak vypadá koncert v bublinách. Tyto i další události a zajímavosti uplynulého týdne ukazuje galerie fotografií pořízených předními světovými agenturami.
30. 1. 2021|

Týden obrazem: Záchrana vakoplchů, výroba srdcí a oprava Apache

Kde chce být zpěvák prezidentem, jak se vyrábí vonné tyčinky a co shořelo v Bangladéši. Tyto i další události a zajímavosti uplynulého týdne ukazuje galerie fotografií pořízených předními světovými agenturami.
16. 1. 2021|

Životní prostředí v roce 2020 očima fotografů

Jaké živly ovlivnily planetu Zemi v uplynulém roce? Kde zasáhl člověk do přírody a jakým způsobem na to příroda reagovala? Kdo se snažil životnímu prostředí pomoci a co mu naopak ublížilo, ukazuje galerie fotografií pořízených v různých koutech světa.
29. 12. 2020|

Vesmírná odysea 2020. Galerie představuje kosmické fotografie vytvořené letos na orbitě

Do tajů hvězd, galaxií i dávných mlhovin nahlédly desítky teleobjektivů vesmírných sond, které putují kosmickým prostorem a přinášejí lidstvu nové pohledy na jejich vzdálené okolí. Jak vypadají nejzajímavější snímky vytvořené za hranicí atmosféry, ukazuje galerie fotografií vzniklých během tohoto roku.
27. 12. 2020|

Týden obrazem: Stůl proti covidu, dalmatin držící taxi a jeřábi na cestě

Kde protestovali vězni na střeše, proč je Santa ve sněhové kouli a kde aktivisté polévají budovy naftou? Tyto i další události a zajímavosti uplynulého týdne ukazuje galerie fotografií pořízených předními světovými agenturami.
21. 11. 2020|

Životy pod rouškou. Unikátní projekt odhaluje trápení i radosti Čechů v čase karantény

Všechny bez rozdílu věku, pohlaví, vzdělání či sociálního postavení spojuje v této době jedna věc. Neodmyslitelnou součástí našich životů se stala rouška. Práce, soukromí, výuka dětí nebo obyčejný nákup má jiná pravidla, na která nebyl skoro nikdo připravený. Naopak pro někoho se současný stav stal novou výzvou. Unikátním projektem „Životy pod rouškou“ vám dáváme možnost nahlédnout do soukromí osob, které by v běžné situaci zůstalo utajeno. Lidé v něm mohou takříkajíc nalézt svého souseda, kolegu v práci, člena rodiny nebo sami sebe.
5. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 22:12|

Víra plná barev i radosti. Nejzajímavější náboženské fotografie uplynulého roku

Víra je velmi těžko zachytitelný jev, jsou ale fotografové, kteří to dokáží. Ostatně duchovní život má v různých koutech planety rozmanité podoby, jež jsou kolikrát lidem z jiných civilizačních okruhů nepochopitelné. Podívejte se na náš výběr náboženských fotografií uplynulého roku.
7. 1. 2020|

Vesmíru i z vesmíru. Reuters vybral nejlepší snímky kosmu za rok 2019

Od startu rakety až po fotografie planet nebo z vesmírných procházek. Zpravodajská agentura Reuters v editorském výběru představila nejlepší snímky uplynulého roku.
28. 12. 2019|
Fotogalerie

Ne na sněhu, ale na vodě. Advent v zaplavených Benátkách

Předvánoční Benátky mají letos ponurou atmosféru. Město v pondělí postihly další větší záplavy, voda ráno při přílivu vystoupala skoro metr a půl nad obvyklou úroveň moře a zaplavila téměř dvě třetiny tohoto města na laguně. Informovala o tom agentura ANSA. S povodněmi se v předchozích dnech potýkaly i další italské regiony, zejména na severu země, při nichž o víkendu zemřeli tři lidé.
23. 12. 2019|

Týden obrazem: Zombie v Mexiku, pes v rohlíku a rybář u obří díry

Kde panda není panda, co nosí japonská princezna, proč létají na Maltě ryby a čím se polili demonstranti v Londýně? Odpovědi na tyto otázky dává galerie sestavená z fotografií pořízených v uplynulém týdnu předními světovými agenturami.
26. 10. 2019|

Zapomenutý trojúhelník Ilemi v Africe je místo, které neustále mění své hranice

Mezi Etiopií, Jižním Súdánem a Keňou se nachází trojúhelníková část země zvaná Ilemi, která má přes sto let pohyblivé hranice. Jde o sporný kousek země, který se stal kvůli neustálým konfliktům mezi kmeny Turkana a Nyangatom jednou z nejchudších oblastí na planetě.
19. 9. 2019|

Týden obrazem: Běh Spider-Manů, toreador proti balonku a Čurající chlapeček závodníkem Tour de France

Záhadného novináře, kostým pro dvojčata, lidi v bahně, povodně v Číně a útok býka nabízí galerie sestavená z nejzajímavějších fotek agentury Reuters z uplynulého týdne.
13. 7. 2019|

Týden obrazem: Není pohár jako pohár, meditace uprostřed zákroku policie a igelitový muž na módním molu

V Číně počasí komplikuje budování mrakodrapu, na Srí Lance vítají s láskou turisty, v Rusku nahrazují vozům Bentley pneumatiky za pásy a na Maltě poskytují stín na ulicích zavěšené deštníky. Podívejte se na výběr nejlepších fotografií týdne agentury Reuters.
15. 6. 2019|

Týden obrazem: Běžec v barevném prachu, rajčata jako munice a návštěva v šatně kosmonautů

Během oslav vylodění v Normandii seskočil z nebes na padáku veterán druhé světové války. V Rumunsku se mladý kněz chránil před vedrem knihou. Uprostřed tenisového utkání se na kurtech objevil „špion“ a v Rusku si v bahně zápasily traktory. Podívejte se na výběr nejlepších fotografií týdne agentury Reuters.
8. 6. 2019|

OBRAZEM: Nejkrásnější americké národní parky vyfocené z vesmíru

Na konci dubna se ve Spojených státech tradičně slaví týden národních parků. USA jich mají celkem 61, tím prvním se stal Yellowstone už roku 1872. Vesmírná agentura NASA pro tento týden připravila galerii těch nejoblíbenějších parků, jejichž fotografie se podařilo pořídit z kosmu – nejčastěji z paluby Mezinárodní vesmírné stanice.
24. 4. 2019|

Jak se změnila věhlasná kolonáda? Sochy bohyně Niké nahradil kosmonaut Gagarin

Technologie na úpravu vody pod Vřídelní kolonádou je podle karlovarských radních téměř v havarijním stavu. Vedení města navrhuje opravu přímo v podzemních prostorách, které nechá předtím zpevnit. Vývěr vřídla je nyní svedený do náhradní mísy před kolonádu, v současné době má ale pravidelnou dvoutýdenní zimní odstávku. Areál pochází ze 70. let 20. století – srovnejte na snímcích, jak vypadal kdysi a teď.
26. 1. 2019|