TÉMA

Lucie Lomová

Každý den je nový. I ten, kdy si Lucie Lomová odnesla cenu Muriel

Nejlepší českou komiksovou knihou roku 2022 se stala publikace Každý den je nový od Lucie Lomové. Autorka za ni získala i Cenu České akademie komiksu. Ilustrátorka a výtvarnice je také laureátkou komiksových cen Muriel za roky 2011, kdy byla oceněna za nejlepší původní scénář a nejlepší původní český komiks za grafický román Divoši, a 2007, kdy získala cenu za nejlepší původní knihu Anna chce skočit. Do Síně slávy českého komiksu byl uveden komiksový výtvarník Vladimír Tučapský.
21. 2. 2023|

Každý den je nový důvod pro komiks. Lucie Lomová nakreslila celý svůj rok

Kreslířka Lucie Lomová si pro sebe vymyslela před šesti lety výzvu: po dobu jednoho roku nakreslit něco ze svého života. Chtěla se vymanit ze svázanosti, bez níž se jinak při kreslení komiksů neobejde. Výsledkem je komiksový deník, který se autorka rozhodla s odstupem vydat i knižně. Vychází pod názvem Každý den je nový.
22. 11. 2022|

Komiksodějky se vypořádají s muži i princeznami

Toy_Box, Lela Geislerová nebo Lucie Lomová jsou už dobře zapsaná jména komiksových autorek. Zdaleka ale nejsou jediné. Nová publikace chce ukázat, že tomuto umění, jehož převládajícími tvůrci jsou muži, se v Česku věnuje i řada kreslířek a scenáristek. Ve sborníku Komiksodějky se jich představuje jednadvacet.
27. 8. 2019|

Kuřimská kauza dominuje tuzemskému komiksu. Knihu Svatá Barbora ocenila Česká akademie komiksu

Hlavní cenu České akademie komiksu získala kniha o kuřimské kauze Svatá Barbora. Oceněna byla i v kategorii Nejlepší kresba. Na knize se podílel scenárista Vojtěch Mašek spolu s kreslířem Markem Pokorným a se spisovatelem Markem Šindelkou. Mašek pak uspěl i v kategoriích Nejlepší komiksová kniha a Nejlepší scénář, kde zabodovala jeho další práce – Sestry Dietlovy. Výsledky 12. ročníku komiksových cen Muriel poprvé vyhlásila nově založená Česká akademie komiksu.
25. 1. 2019|