TÉMA

Tlusté střevo

Evropští vědci hledají nové cesty v boji proti rakovině tlustého střeva. Mají nadějné výsledky

Kolorektální karcinom je druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu v EU. Nádor tlustého střeva se sice dá odstranit, ale malý počet buněk často hlavní tumor opustí a založí novou rakovinu v životně důležitých orgánech. Evropští vědci teď ale o těchto smrtelně nebezpečných putujících buňkách zjistili informace, které by mohly zabránit jejich šíření.
25. 8. 2023|

Papež František je při vědomí po plánované operaci střeva, podle médií ji provázely komplikace

Nedělní plánovanou operaci, při níž lékaři odebrali papeži Františkovi část tlustého střeva, provázely podle místních médií komplikace. Operace čtyřiaosmdesátileté hlavy katolické církve trvala asi tři hodiny. Vatikán  v pondělí oznámil, že papež už je při vědomí a dýchá bez pomoci přístrojů.
5. 7. 2021|

Vytipovaní lidé dostávají poštou set k vyšetření rakoviny tlustého střeva

Ministerstvo zdravotnictví vytipovalo 10 tisíc pojištěnců, kteří poštou dostanou testovací sady na vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku. Test si tak mohou udělat doma. Většinou jde o lidi, kteří nereagovali na pozvánky k preventivnímu vyšetření.
12. 1. 2020|

Hledají se super-dárci stolice. Při transplantaci jsou až dvakrát úspěšnější

Transplantace stolice sice zní jako něco odporného, ve skutečnosti se ale jedná o velmi moderní metodu, jak vyléčit poškozenou střevní mikroflóru. Pro vědce má ale tento postup stále řadu otazníků. Nyní řeší, jestli existují lidé, jejichž stolice má mnohem léčivější vlastnosti než u běžných osob.
24. 1. 2019|