TÉMA

Lidské tělo

Vědce překvapila teplota lidského mozku. Zjištění by mohlo pomoci s diagnózou poruch

Lidé jsou možná horkokrevnější, než to vypadalo. Ukázala to nová studie, jejíž autoři dokázali vytvořit teplotní mapy mozků zdravých mladých lidí. Teplota tohoto orgánu se navíc může zásadním způsobem lišit při změně různých faktorů. Výsledky výzkumu vyšly v časopise Brain.
18. 6. 2022|

Před půlstoletím vznikl výpočetní tomograf. Zachraňuje životy, zkoumá mumie a odhaluje záhady venuší

Před padesáti lety byl světové veřejnosti představený přístroj, který zachránil desítky milionů lidských životů, ale pomáhá i napříč mnoha dalšími obory. Klinický výpočetní tomograf začali jako první používat 1. října 1971 zdravotníci ve Velké Británii.
1. 10. 2021|

Do roku 2045 bude většina lidí potřebovat k početí umělé oplodnění, varuje vědkyně

Během několika desítek let by mohli lidé v bohatých zemích v podstatě ztratit schopnost rozmnožovat se bez pomoci lékařů. Varuje před tím expertka, podle níž je na vině zejména několik skupin chemických látek.
29. 3. 2021|

Proč se člověk nemůže sám zlechtat? Vědci popsali, jak mozek rozlišuje cizí a vlastní dotyky

Pokud se člověk dotýká sám sebe, mozek na to reaguje méně než při doteku od ostatních. Naznačila to nová studie, kterou zveřejnil odborný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Podle vědců by jejich zjištění mohlo přispět k lepšímu porozumění tomu, co konkrétně se v lidském těle po obou typech těchto doteků děje.
23. 1. 2019|