TÉMA

Ralsko

Soud už potřetí nepravomocně zprostil Shenara obžaloby z daňových úniků

Pražský městský soud už potřetí zprostil obžaloby někdejšího předsedu představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara, který byl viněn z toho, že neodvedl daně při prodeji tří společností firmě ČEZ. Podle soudu se neprokázalo, že se předmětný skutek stal. Rozhodnutí je nepravomocné, státní zástupkyně už avizovala, že podá odvolání. Prvoinstanční soud už v minulosti Shenara dvakrát nepravomocně osvobodil, odvolací senát však tato rozhodnutí pokaždé zrušil.
19. 5. 2023|

Na Českolipsku se potvrdil africký mor prasat

Africký mor prasat se v Libereckém kraji dál šíří. Po čtrnácti případech na Frýdlantsku laboratoř Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdila nákazu u divokého prasete uloveného v Ralsku na Českolipsku, v katastru obce Hradčany. Státní veterinární správa (SVS) kolem místa vymezila takzvané pásmo infekce a v oblasti o výměře přes 230 kilometrů čtverečních nařídila mimořádná veterinární opatření, řekl mluvčí Petr Vorlíček. Obce musí udělat soupis prasat a chovatelé musí některá porazit.
4. 5. 2023|

V Ralsku havarovalo malé letadlo, jeden člověk zemřel

V Ralsku na Českolipsku havarovalo v sobotu odpoledne malé letadlo, jeden člověk zahynul. Utrpěl zranění neslučitelná se životem, záchranáři už mu nemohli pomoci, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.
12. 11. 2022Aktualizováno12. 11. 2022, 17:43|

Armáda se zbavuje nepotřebných nemovitostí. Na prodej jsou i dvě desítky řopíků

Ministerstvo obrany aktuálně prodává 52 nepotřebných nemovitostí. Zcela nových je 32 nabídek, z tohoto počtu se ve dvaadvaceti případech jedná o objekty bývalého pohraničního opevnění, takzvané řopíky. Minimální požadovaná kupní cena je dohromady více než 32 milionů korun, uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva. Podrobnosti jsou uvedeny na webu armády. Další nabídku plánuje resort zveřejnit 22. záři.
24. 8. 2021|

Soud znovu zprostil Shenara obžaloby z krácení daní

Pražský městský soud znovu osvobodil někdejšího předsedu představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara, který čelí obžalobě z toho, že neodvedl daně při prodeji tří projektových společností energetické firmě ČEZ. Podle soudu se neprokázalo, že by se skutek vůbec stal. Shenar vinu od počátku odmítá, tvrdí, že zákon neporušil. Aktuální rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala. Shenar se práva na odvolání vzdal.
28. 5. 2021|

Havlova návštěva přinesla naději na nový život. První černobylští Češi se vrátili před třiceti lety

Několik let po jaderné havárii v Černobylu – konkrétně 25. dubna 1991 – přivítalo Československo krajany žijící na Ukrajině. Ti se obávali života v zamořeném regionu. Za návrat asi 1800 takzvaných černobylských Čechů se zasadil tehdejší prezident Václav Havel. „Bylo to trošku jako v pohádce,“ vzpomíná Boris Iljuk na situaci, kdy se ho jakožto představitele krajanské organizace Havel rozhodl přijmout.
25. 4. 2021|

V Ralsku půjde k zemi dalších jedenáct budov v bývalém vojenském areálu

Na demolice zchátralých budov v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku dá letos Liberecký kraj dalších osm milionů korun. K zemi půjde od konce roku jedenáct nevyužívaných objektů v Hradčanech a Svébořicích.
3. 3. 2021|

Stádo zubrů obývá Ralsko už téměř desetiletí. Letos přibylo devět telat

Už skoro 10 let žijí v bývalém vojenském prostoru Ralsko zubři. Pětihlavé stádo do obory Židlov přivezli v lednu 2011 z Polska. Od té doby se počet zubrů na Českolipsku zdesetinásobil. Jen v letošním roce se tam narodilo devět telat.
16. 12. 2020|

Zproštěn obžaloby. Krácení daní při prodeji severočeských solárů se podle soudu neprokázalo

Pražský městský soud nepravomocně zprostil obžaloby někdejšího předsedu představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara. Obžaloba ho vinila z krácení daní při prodeji severočeských solárních elektráren ČEZu. Podle soudu se ale skutek nepovedlo prokázat, sám Shenar vinu odmítl a řekl, že zákon neporušil.
14. 2. 2020|

V Ralsku bourají bývalou kotelnu s komíny. Prostor chtějí zalesnit, aby se neproměnil ve skládku

V bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku šly k zemi ruiny bývalé kotelny včetně tří bezmála dvacetimetrových komínů. Pracovníci přitom ani nemuseli použít výbušniny, stačilo několikrát zabrat lžící bagru a první z komínů se s rachotem zřítil k zemi a zmizel v oblaku prachu. Za pár dnů už z bývalé kotelny nezbude vůbec nic. Těžká technika vyčistí pozemek do půlmetrové hloubky, zahrne ho zeminou a prostor se pak oseje trávou a osází borovicemi.
13. 2. 2019|

Policie předala případ miliardáře Shenara žalobcům. Za podvody se solárními panely mu hrozí 12 let

Policie předložila návrh na podání obžaloby v případu miliardáře Martina Shenara. Podle obvinění měl v souvislosti s prodejem projektu solárního parku v Ralsku společnosti ČEZ připravit stát na daních o více než sedmdesát milionů korun. Informaci ČT potvrdila státní zástupkyně Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Shenar v minulosti působil ve firmě Amun.Re spojované také s lobbistou Ivo Rittigem. Za trestný čin zkrácení daně hrozí Martinu Shenarovi až 12 let vězení.
21. 1. 2019Aktualizováno21. 1. 2019, 12:46|