TÉMA

Ivan Acher

České lvy vyzobalo Nabarvené ptáče, herce si rozdělili Vlastníci a Staříci

Český lev, výroční ocenění České filmové a televizní akademie (ČFTA), opět vybral nejlepší filmové i televizní počiny a tvůrce předchozího roku. Za nejlepší snímek označil Nabarvené ptáče. Černobílé drama Václava Marhoula získalo osm sošek. Herecká ocenění si odnáší Staříci spolu s Vlastníky, jejichž tvůrce Jiří Havelka přidal ještě Lva za scénář. Jednu cenu, za hudbu, si vysloužila i pohádka Hodinářův učeň. V televizních kategoriích zvítězily počiny České televize: Most! a Vodník.
20. 2. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 22:20|

Recenze: Šílenství jako schopnost vnímat jinak. Pavel Zajíček je stále zcela aktuální

Album Svobodná místa Pavla Zajíčka zachycuje tohoto zpěváka a básníka v té nejlepší formě, ještě umocněné dalšími hudebníky, kteří se na živé desce podíleli. Deska, pořízená při koncertě v Pardubicích v roce 2011, je cenná i proto, že se nejspíš jedná o jeho poslední aktuální nahrávku.
1. 7. 2019|

Něco za něco: Ceny divadelní kritiky za Shakespeara, Maryšu i Eleganci molekuly

Divadlem roku 2018 je pražské Divadlo pod Palmovkou, které zároveň loni uvedlo inscenaci roku: Shakespearovu komedii Něco za něco. Nejlepšího herce našly Ceny divadelní kritiky v Sašovi Rašilovi a herečku v Pavle Gajdošíkové. Nejlepší novou hru napsal Petr Zelenka, ocenění za hudbu patří Ivanu Acherovi a za scénografii Marku Cpinovi. S výjimkou ostravské Maryši si divadelní ceny pro sebe tentokrát zabraly pražské scény.
17. 3. 2019Aktualizováno17. 3. 2019, 20:23|

Trochu nižší C4 vyrostlo o hertz a ocenilo Mrkvičku. Poslechněte si nejlepší skladby minulého roku

Cenu Trochu nižší C4 za nejlepší soudobou českou skladbu vážné hudby roku 2018 získal Luboš Mrkvička za kompozici For Large Ensemble, Part D. Zazněla loni na festivalu Pražské jaro, kde ji uvedl ansámbl Klangforum Vídeň pod taktovkou Base Wiegerse. O vítězi rozhodla porota složená ze skladatelů, muzikologů, hudebních manažerů a publicistů. Cenu Mrkvička obdržel v pořadu Kultura+ České televize.
19. 1. 2019|