TÉMA

Horní Bečva

Obce chtějí zastavit vylidňování venkova. Nabízejí výhodné bydlení, staví školky, otevírají obchody

Vesnice chtějí přilákat mladé lidi a zbrzdit úbytek obyvatel. Například Horní Bečva na Vsetínsku chce výhradně na vlastní náklady postavit dvaapadesát bytů. Domy mají stát do dvou let. Některým obcím už se na výhodné bydlení mladé rodiny nalákat podařilo. Nárůst počtu obyvatel hlásí například Zaječí na Břeclavsku nebo Dambořice na Hodonínsku.
16. 6. 2023|

Po vydatném dešti stouply hladiny řek v Beskydech. Na druhém stupni je Olše nebo Čeladenka

Po vydatném deští stouply hladiny vodních toků v Beskydech. Na Olši v Českém Těšíně a na Čeladence v Čeladné na Frýdecko-Místecku platí druhý stupeň povodňové aktivity, na dalších místech první. Vyplývá to z informací státního podniku Povodí Odry. Podle vedoucího odboru vodohospodářského dispečinku Vladimíra Zdráhala napršelo nejvíce v povodí Olše, Ostravice a Morávky. Zvedly se i řeky ve Zlínském kraji, dosáhly však maximálně prvního stupně.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 12:24|

Místo, kde se zastavil čas. Bukoryška je poslední samotou na Horní Bečvě bez elektřiny

Rodina ze samoty Bukoryška nedaleko Horní Bečvy na Vsetínsku žije i v 21. století bez elektřiny. Stavení z roku 1899 je odříznuté od civilizace. V zimě se k němu kvůli sněhu nedá dostat jinak než pěšky. Přesto se jeho obyvatelé stěhovat nechtějí.
21. 1. 2019|