TÉMA

Dakar

Letošní ročník Rallye Dakar míří do finále

V Saúdské Arábii se koná 46. ročník závodu terénních vozidel Rallye Dakar. Účastníci letošního ročníku musí zdolat celkem 7891 kilometrů, začínalo se ve městě Úla, závěr je v Janbu u Rudého moře. Soutěž odstartovala 5. ledna prologem, který vyhrál jezdec Mattias Ekström. Závod potrvá do 19. ledna.
18. 1. 2024|

V Senegalu vypukly nepokoje po odsouzení opozičního vůdce, devět lidí zemřelo

Nejméně devět mrtvých si vyžádaly střety mezi policií a přívrženci opozice, které vypukly poté, co byl senegalský opoziční vůdce Ousmane Sonko ve čtvrtek odsouzen ke dvěma rokům vězení. Bilanci nepokojů oznámil senegalský ministr vnitra.
2. 6. 2023|

Čeští lékaři vyrazili na misi do Afriky. Mají předat peníze i zkušenosti

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odletěl ve čtvrtek na pracovní cestu do Afriky. Navštíví Senegal, Ghanu a Rwandu. S tamními politiky bude mluvit o migraci, byznysu, vlivu Ruska a také o zdravotní humanitární pomoci v rámci programu MEDEVAC. Součástí delegace jsou proto i lékaři.
28. 4. 2023|

V Kopřivnici se otevírá Muzeum nákladních aut Tatry. Nový depozitář dostala i Slovenská strela

V Kopřivnici na Novojičínsku se otevírá nové Muzeum nákladních automobilů Tatra, které představuje jejich historii od konce 19. století až po současnost. K vidění v něm jsou nejstarší užitkové vozy vyrobené v Kopřivnici či jejich repliky, ale například i auto, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž–Dakar, nebo kamion z expedice Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Velkou část exponátů tvoří sbírka, kterou Tatra koupila od sběratele Jiřího Hlacha. Vedle muzea je i nový depozitář pro opravenou Slovenskou strelu. Návštěvníkům se muzeum otevře ve středu.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 15:10|

Tradiční rybolov v Senegalu znovu ožívá. Ohrozil ho koronavirus

Senegalská osada Bargny není veliká, zdejší chráněná zátoka ale hraje významnou úlohu v lovu a zpracování ryb. Téměř celý úlovek putuje do hlavního města Dakaru, které je na místní produkci závislé. V době pandemie se však spousta rybářů kvůli možné nákaze obávala na lov vůbec vyrazit. Produkce výrazně poklesla a s tím i finanční příjmy zdejší komunity. Obyvatelé Bargny se dočasně místo tří jídel denně museli spokojit pouze s jedním. Nyní se rybolov začíná z koronavirové agonie vzpamatovávat. První lodě už vypluly na moře a Senegalem se nyní nese slovo „Teranga“, které je symbolem pro solidaritu, pohostinnost a vzájemnou pomoc v komunitě.
13. 5. 2021|

Do kopřivnického muzea nákladních aut Tatra míří první exponáty. Otevření je v plánu na podzim

Do nového Muzea nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v Kopřivnici na Novojičínsku, se začaly navážet první exponáty. V muzeu bude mimo jiné kolem sedmdesáti tatrovek včetně legendárního auta, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž – Dakar nebo kamionu z expedice Tatra kolem světa z konce osmdesátých let minulého století. Návštěvníkům by se muzeum mohlo otevřít na podzim letošního roku.
6. 4. 2021|

Děti pouště sázejí stromy. Senegalci zachraňují lesy v Dakaru

Město Dakar je součástí Zeleného mysu. Ten už ale není tak zelený, jak by se dle názvu mohlo zdát. V posledních letech dochází v přímořské oblasti k silné erozi pobřeží. Hlavním důvodem je odlesňování zeleného pásu, který tvoří přírodní bariéru kolem hlavního města Senegalu. V oblasti dochází k nelegální těžbě dřeva a k výstavbě velkých silnic. Odlesnění začíná pomalu ohrožovat i město samotné především zanášením prachu do ovzduší. Skupina aktivistů začala na tento problém upozorňovat již před lety. V současnosti organizují záchranu pobřeží a lesa Mbao, kterému se říká „zelené plíce Dakaru“.
23. 7. 2020|

Týden obrazem: Sníh nad Bílým domem, imaginárium Týdnů módy a osamělí jezdci Dakaru

Nad Bílým domem se vznáší nejdelší rozpočtová krize v dějinách USA. Týdny módy předvádějí fantaskní kreace. Svatí mužové Indie leští karmu. Peruánskými pouštěmi se prohánějí jezdci dakarské rallye. Ohnivzdorní koně proskakují plameny. Podívejte se na výběr z nejlepších fotografií týdne agentur Reuters a AP.
20. 1. 2019|