TÉMA

K2

Dny NATO na letišti v Mošnově navštívilo během dvou dnů přibližně sto osmdesát pět tisíc lidí

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově navštívilo podle pořadatelů akce během dvou dnů přibližně sto osmdesát pět tisíc lidí. Proti loňsku je to o sedmdesát pět tisíc diváků více. Lidé mohli vidět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi, v areálu si mohli prohlédnout desítky letadel a další techniky. Největším lákadlem byla vystoupení leteckých akrobatických skupin z Polska a Švýcarska a pětice letadel F-35 Lightning II.
17. 9. 2023Aktualizováno17. 9. 2023, 18:58|

Horolezci poprvé v historii zdolali během zimy vrchol K2

Skupině nepálských horolezců se povedl první zimní výstup na druhou nejvyšší horu světa K2. Na 8611 metrů vysokém vrcholu v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny stanuli kolem 17:00 místního času (kolem 13:00 SEČ). Expedice Seven Summit Treks o tom informovala na Twitteru.
16. 1. 2021|

Kolouchová zdolala jako první Češka K2. Film o ní míří do kin

Klára Kolouchová jako první rodilá Češka zdolala Mount Everest. Loni oslavila podobné prvenství na druhé nejvyšší hoře světa – K2. O jejím činu natočila režisérka Jana Počtová snímek K2 vlastní cestou. V kině bude mít premiéru 30. července.
30. 7. 2020|

Hlavně se nevzdat. Výstup na K2 má být v současné situaci inspirací

Klára Kolouchová jako první Češka zdolala tři nejvyšší hory světa. Při jejích cestách na vrchol ji dva roky sledovala dokumentaristka Jana Počtová. Snímek K2 vlastní cestou měl vstoupit do tuzemských kin 16. dubna. Opatření proti šíření nemoci COVID-19 premiéru znemožnilo, tvůrci alespoň zveřejňují trailer. Věří, že v náročných dobách může být odhodlání české horolezkyně inspirací.
15. 4. 2020|
Reportéři ČT

Životy v pákistánských horách pod K2 zachraňují čeští horolezci

V pákistánské obci Arandu ve třech tisících metrech nad mořem už přes deset let funguje česká nemocnice. V nehostinné oblasti pod horou K2 ji postavili dva čeští horolezci. Díky nim odzvonilo dobám, kdy místní umírali bez pomoci i na běžné nemoci. O tom, jak funguje lékařská pomoc v oblasti téměř odříznuté od civilizace, natáčela reportérka Bohunka Fraňková.
15. 1. 2019|