TÉMA

Verona

Italští archeologové odkryli zachovanou antickou mozaiku ze třetího století

Italští archeologové nakrátko odkryli ve vinici nedaleko Verony zachovanou mozaikovou podlahu antické vily, která byla objevena už před téměř sto lety. Informovala o tom italská média. Mozaika v jasných odstínech červené, růžové, oranžové, fialové a žluté barvy se jeví jako „dobře zakonzervovaná“, konstatoval Gianni de Zuccato, do jehož kompetence spadá v regionu archeologický výzkum.
29. 5. 2020|

Koronavirus dorazil i na Island. V Itálii dvě desítky mrtvých, Švýcarsko ruší ženevský autosalon

Světová zdravotní organizace (WHO) zvýšila globální riziko kvůli šířícímu se koronaviru na „velmi vysoké“. Úřady v Litvě, na Novém Zélandu, v Bělorusku, na Islandu, v Nigérii a Mexiku potvrdily první případy. Jedna z japonských prefektur vyhlásila stav nouze, lidé tam nemají o víkendu vycházet z domu. Itálie hlásí už 21 obětí a Švýcarsko kvůli koronaviru zakázalo všechny akce, kterých by se mělo účastnit víc než tisíc lidí. Německo ruší obří cestovní veletrh v Berlíně.
28. 2. 2020Aktualizováno28. 2. 2020, 17:27|

Koncert italských neofašistů na památku Palacha se nakonec konal v přístřešku na venkově

Italské neofašistické kapely nakonec na památku Jana Palacha v sobotu vystoupily v improvizovaném přístřešku na venkovském dvoře, zhruba 14 kilometrů od Verony. V neděli o tom informoval místní list L'Arena. Akce, která v uplynulých týdnech vzbudila řadu kontroverzí, se podle organizátorů zúčastnilo 400 lidí.
20. 1. 2019|

Neofašistickému koncertu na památku Palacha na poslední chvíli odřekli další místo

Zábavní park, kde se měl v sobotu večer konat koncert neofašistických kapel na památku Jana Palacha, odřekl organizátorům prostory. Vedení parku Movieland o tom informovalo na Facebooku a odřeknutí odůvodnilo bezpečností a veřejným pořádkem. Je to už podruhé, co organizátoři přišli o prostory. Pořadatelé ujišťují, že koncert bude a že místo konání zveřejní v sobotu dopoledne.
19. 1. 2019|

Koncert italských neofašistů na památku Palacha se navzdory protestům konat bude

Koncert italských neofašistických kapel na památku Jana Palacha se bude navzdory protestům z české i italské strany v sobotu 19. ledna konat, a to v Lazise poblíž Verony. Ve čtvrtek to oznámili pořadatelé ze sdružení Nomos. Ti byli nuceni hledat pro akci nový sál poté, co tento týden odřeklo pronájem veronské divadlo Teatro Stimmate. Místní úřady, městské i provinční, nicméně záštitu nad kontroverzní akcí potvrdily.
17. 1. 2019|

Petice studentů uspěla. Veronské divadlo zrušilo koncert neofašistů věnovaný Janu Palachovi

Divadlo v severoitalské Veroně, kde se měl tuto sobotu konat koncert italských neofašistických kapel na památku Jana Palacha, odřeklo organizátorům pronájem sálu. Podle deníku Il Giornale to znamená, že se proti koncertu postavila církev, alespoň tak interpretuje rozhodnutí kongregace spravující divadlo. Místní úřady, městské i provinční, ale záštitu nad akcí potvrdily, informoval italský tisk. Proti akci se v Česku podepisovala petice, již iniciovala Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
15. 1. 2019|

Petice proti zneužívání Palachova jména italskými neofašisty míří s 2200 podpisy do Verony

Petice, která se ohrazuje proti spojování Jana Palacha s koncertem italských neofašistů, nasbírala 2200 podpisů. Akce se má konat 19. ledna ve Veroně. Autorem petice je Studentská rada Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (UK). Její podepisování již studenti ukončili, pošlou ji ředitelce Českého centra v Miláně a ta ji předá vedení města Verona. Koncert řeší i italské ministerstvo zahraničí.
14. 1. 2019|