TÉMA

Salcbursko

Pandemie ve světě: Rakousko po rekordních přírůstcích zakazuje vstup turistům. Od února bude platit povinné očkování

V Rakousku hygienici zaznamenali největší přírůstek od začátku pandemie. Od pondělí proto vláda zavede plošnou uzávěru, trvat bude nejvýše dvacet dní a zakázané budou turistické cesty ze zahraničí. Od 1. února bude navíc očkování proti covidu-19 povinné. Počty nakažených stoupají v Německu, Maďarsku, Francii i Nizozemsku. Bavorsko kvůli koronaviru zavírá na nejméně tři týdny bary a kluby, adventní trhy nebudou. Podobná opatření aplikuje i Sasko. Ve slovenských nemocnicích se za měsíc ztrojnásobil počet pacientů s covidem-19. Evropská léková agentura doporučila léčbu některých dospělých covidovou pilulkou firmy Merck. V USA dostanou posilující dávku všichni dospělí, ne jen ti z rizikových skupin.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 20:16|

Pandemie ve světě: Rakousko zavádí lockdown pro neočkované

Lidi bez dokončeného očkování proti covidu-19 čeká v Rakousku od pondělí celostátní uzávěra. Oznámil to kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) po jednání s hejtmany spolkových zemí. V Německu počet nakažených od začátku epidemie překonal hranici pěti milionů lidí.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 21:47|

Pandemie ve světě: Rakousko a Slovensko hlásí nová maxima počtu nakažených za den

Rakousko a Slovensko ohlásily nové nejvyšší přírůstky počtu nakažených koronavirem za den. V Rakousku zaznamenali za posledních 24 hodin 13 152 infikovaných, na Slovensku za pátek nákazu nově potvrdili u 7244 testovaných. V Německu sice počet nových případů druhý den za sebou klesl, na rekordní úroveň ale vystoupala sedmidenní incidence.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 20:22|

V Německu a Rakousku pokračuje vyprošťování, situace na řekách se uklidňuje

Povodňová situace v Německu se uklidňuje. Bavorský Pasov se patrně vyhne rozsáhlejší záplavě, zlepšení hlásí také Sasko, které částečně zprovoznilo železniční spojení mezi Drážďany a Prahou. Na západě země, kde nejničivější povodeň za poslední dekádu připravila o život nejméně 165 lidí, pokračují vyprošťovací práce. Podle meteorologů by se Německu v příštích dnech měly srážky převážně vyhnout. Odklízení a vyčíslování škod zahájili podle agentury APA také v Rakousku.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 20:34|

Češka v Rakousku zahynula po pádu ze čtyřiceti metrů

Devětapadesátiletá Češka nepřežila pád ze čtyřiceti metrů na horské túře v rakouském Salcbursku. Na výstupu byla v pondělí odpoledne sama a policisté vyloučili cizí zavinění smrti.
6. 7. 2021|

Rakousko zasáhly přívaly sněhu a záplavy. Jeden člověk zahynul pod sesuvem půdy

S přívaly sněhu, nebezpečím lavin i místními záplavami se potýká jih a západ Rakouska. Sesuvy podmáčené půdy zničily několik domů a v Korutanech si vyžádaly i jeden lidský život. Několik výše položených obcí sníh odřízl od okolního světa, jednou z nich je i Heiligenblut pod horou Grossglockner, informovala agentura APA.
18. 11. 2019|

Rakousko a Německo urovnávají střet o dopravu. Tyrolsko ale nehodlá couvnout ani o milimetr

Německo a Rakousko se dohodly na desetibodovém plánu, který má pomoct vyřešit spor obou zemí ohledně tranzitní dopravy. Plán má zlepšit situaci na hranicích a přetížených silnicích na obou stranách společné hranice, zejména v Tyrolsku a Bavorsku. Počítá mimo jiné s urychlením přesunu zboží na železnici. O největším sporu, který vyvolalo omezení nákladní dopravy v Tyrolsku, ovšem ministři dopravy a hejtmani spolkových zemí na krizovém jednání nemluvili.
26. 7. 2019|
Počasí

Axel bičuje Německo i Švýcarsko. Propadla se střecha porodnice, Berlín vyhlásil kvůli dešti mimořádný stav

Lijáky způsobené tlakovou níží Axel vyvolaly v Německu další záplavy. Pod vodou se ocitly ulice v hesenském Kasselu, v Berlíně dokonce na čas vyhlásili mimořádný stav. Ve středním Německu kvůli vodě přerušili provoz na dálnici A4. V dolnosaském Helmstedtu se podle agentury DPA kvůli dešti zřítila střecha porodního sálu nemocnice, která byla už v pondělí částečně evakuována. Potíže má po vytrvalém dešti i východ Švýcarska.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 17:03|
Počasí

Sněžení v Alpách nebere konce. A do úterý napadne další metr, varují meteorologové

Vydatné sněžení odřízlo na západě Rakouska od světa desítky obcí, ve kterých se nachází přes 20 tisíc lidí. Kvůli hrozícím lavinám uzavřela policie cesty do bavorského lyžařského střediska Balderschwang, kde zůstalo uvězněno přes tisíc lidí. V pondělí ráno tam zasypala lavina hotel. Sníh prorazil okna a dostal se do budovy, nikdo ale nebyl zraněn. Kvůli sněhové kalamitě a nebezpečí lavin je v Rakousku uzavřena také téměř polovina lyžařských sjezdovek, některé jsou uzavřené také v Bavorsku. Meteorologové varují, že do úterý by mohl na jihu Německa a západě Rakouska napadnout až metr nového sněhu.
14. 1. 2019Aktualizováno14. 1. 2019, 21:58|