TÉMA

Daniel Ježek

Bývalý ředitel ROP Severozápad u soudu změnil výpověď. Žádná zločinecká organizace neexistovala, řekl

Bývalý ředitel dotačního úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petr Kušnierz u soudu v Litoměřicích upravil původní výpověď. Zatímco doposud v pozici spolupracujícího obviněného a později obžalovaného v kauze údajných podvodů s evropskými dotacemi uváděl, že byly vytipované projekty za Ústecký kraj, které měly dotaci dostat, v poslední výpovědi uvedl, že po něm velkou kauzu chtěla policie i státní zástupce. Žádná organizovaná zločinecká skupina podle něj neexistovala. Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši čtrnáct miliard korun. Před soudem se z několika zločinů zodpovídá dvacet sedm lidí.
14. 3. 2023|

Obžalovaní v případu ROP Severozápad si vyslechli obžalobu. Soudce ji četl několik hodin

Čtení obžaloby v rozsáhlé kauze údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad u soudu v Litoměřicích trvalo několik hodin. Většina z 27 obžalovaných bývalých politiků či úředníků ve středu už k soudu nepřišla a hlavní líčení se koná v jejich nepřítomnosti. Jejich výslech začne zřejmě příští týden. Případ se týká rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši 14 miliard korun.
20. 10. 2021|

Začal soud v kauze evropských dotací v ROP Severozápad. Obžalováno je 27 lidí

Ústecký krajský soud zahájil hlavní líčení v kauze údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad. Kauza se týká rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Obžalováno je dvacet sedm politiků, podnikatelů a úředníků, kteří podle státního zástupce zmanipulovali evropské dotace ve výši čtrnáct miliard korun.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 15:44|

Soud nařídil hlavní líčení v kauze ROP Severozápad, začne v září

Krajský soud v Ústí nad Labem nařídil hlavní líčení v kauze Regionálního operačního programu Severozápad. Soud se případem začne zabývat 9. září, projednávání by mělo pokračovat až do prosince. Případ se týká rozdělování dotací z Evropské unie. Jde o jednu z nejrozsáhlejších kauz, kterou bude severočeská justice rozplétat. Obviněno bylo 27 bývalých čelných politiků a podnikatelů z Ústeckého a Karlovarského kraje.
1. 4. 2021|
ROP Severozápad

Kapitán a Pan velkomožný míří k soudu. Vyšetřování kauzy ROP Severozápad končí

Končí vyšetřování jedné z nerozsáhlejších dotačních kauz. K soudu míří bývalý občanskodemokratický senátor Alexandr Novák, vlivný člen ODS Daniel Ježek a další dvě desítky lidí. Podle detektivů manipulovali s dotacemi na severu Čech. Důkazem je výpověď spolupracujícího obviněného Petra Kušnierze proti bývalým politikům i vlivným podnikatelům. Ti vinu odmítají.
13. 1. 2019|