TÉMA

Menstruace

Studie: Ženy kvůli chudobě při menstruaci používají tampony déle, riskují zdraví

Chudoba v období menstruace vážně ohrožuje zdraví žen, které jsou kvůli finanční tísni nuceny používat tampony déle, než je doporučeno. S odkazem na britskou studii o tom informoval server Independent. Ženy, které nemají dostatek prostředků, také podle studie musejí volit mezi jídlem a hygienickými pomůckami potřebnými při periodě.
30. 5. 2023|

Ve Španělsku chystají placenou dovolenou pro ženy s bolestivou menstruací

Ve Španělsku chystají jako první v Evropě placenou dovolenou pro ženy s bolestivou menstruací. Vláda chce představit odpovídající návrh zákona, který má zaměstnankyním umožnit zůstat doma ve dnech, kdy trpí silnými bolestmi v podbřišku. Informuje o tom na svém webu španělský list El País. Ministryně hospodářství Nadia Calviñová se však obává, že opatření ženy znevýhodní.
17. 5. 2022|

V Nepálu se stále drží kontroverzní tradice. V menstruační chýši kvůli ní zemřela žena a její dvě děti

V odlehlé horské vesnici v západním Nepálu zemřela 35letá žena a její dva synové v malé chýši, kam ji rodina poslala po dobu její menstruace. Jde o kontroverzní hinduistickou tradici, při níž musí ženy v době, kdy mají menstruaci nebo krátce poté, co porodily, opouštět domov a spát v chatrčích, protože jsou považovány za nečisté. Od loňska za praktikování tohoto zvyku hrozí vězení a pokuta.
10. 1. 2019|