TÉMA

Béla Bugár

Nadějnou maďarskou alianci na Slovensku rozštěpil orbánovec Gyimesi. Volá po konci Benešových dekretů

Maďarská menšina na Slovensku chce po neúspěchu v předchozích volbách dostat do parlamentu opět své zástupce, hájit svá práva a bojovat proti uplatňování Benešových dekretů. Nová formace Aliancia se ale rozštěpila poté, co ve straně sílily nacionalistické a proorbánovské tendence, které odmítal jeden z členů – liberální Most-Híd. Ten Aliancii definitivně opustil poté, co umístila na kandidátku kontroverzního politika Györgyho Gyimesiho. O hlasy se tak bude ucházet Most-Híd spolu s Modrými a zcela zvlášť i liberální Maďarské fórum. Všechny zmíněné strany se brání koalici se Smerem, jejich šance dostat se do parlamentu jsou však mizivé.
15. 9. 2023|

Maďarské strany poprvé nebudou ve slovenském parlamentu. Je za tím rozhádanost i nezájem voličů

Po sobotních volbách na Slovensku už nebude mít v parlamentu své zástupce početná maďarská menšina. Stane se tak poprvé od roku 1990. Pětiprocentní hranici nepřekročila žádná ze stran, která se na jižní Slovensko zaměřuje. Nepovedlo se o ani straně Most-Híd, která poslední čtyři roky působila i ve vládě.
4. 3. 2020|

Dva týdny do hokejového šampionátu. Slovensko neví, jestli pustí na mistrovství hymny ani jaké budou mít Slováci dresy

V pátek 10. května začne na Slovensku mistrovství světa v ledním hokeji. Přípravy ale komplikuje novela zákona o státních symbolech. Pokud by začala platit, musel by slovenský národní tým na poslední chvíli změnit podobu dresů. Do normy se navíc dostal paragraf omezující hraní hymny cizích států.
29. 4. 2019|

Čaputová je konzervativní v tom nejlepším slova smyslu, míní komentátor Šimečka. Mluví o „společenské revoluci“

Vítězce prezidentských voleb Zuzaně Čaputové by se mohlo podařit změnit „brutální a často vulgární“ jazyk současné politiky. V rozhovoru pro ČT to řekl komentátor Martin M. Šimečka s tím, že klid a morálka nové hlavy státu by mohly fungovat jako nástroj proti šířené zlobě. Komentátor si myslí, že Čaputová je způsobem, jakým mluví a žije, spíš konzervativní, ovšem v tom nejlepším slova smyslu. Slovensko ale není ze dne na den „zázračnou zemí“ a v dalších parlamentních volbách může přijít vystřízlivění, obává se Šimečka.
31. 3. 2019Aktualizováno31. 3. 2019, 15:10|
Komentář

Komentář: Čaputové věříte, že chce vyhrát. Harabin má šanci porazit málo autentického Šefčoviče

Politické dění a společenskou atmosféru na Slovensku poznamenala v uplynulém roce vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Mnohá odhalení týkající se hlavně politiků Smeru-SD, ale i nominantky Slovenské národní strany a ministryně zemědělství Gabriely Matečné oprávněně vyvolaly znechucení veřejnosti a přispěly k největším protestům od roku 1989.
14. 3. 2019|
Slovenské prezidentské volby

Kandidáti na slovenského prezidenta se střetli v poslední debatě. Volit se bude už v sobotu

Slovensko má za sebou poslední televizní debatu kandidátů na prezidenta. Pět nejpopulárnějších uchazečů z celkového počtu třinácti zájemců o nejvyšší politický post v zemi opakovalo zejména své dřívější postoje a až na výjimky se vyhnuli výpadům proti svým soupeřům. Ve čtvrtek začíná moratorium na vedení kampaně, Slováci půjdou k urnám v sobotu.
13. 3. 2019|
Slovenské prezidentské volby

Nový průzkum dává Čaputové 26 procent. Když Mistrík viděl svých 13, vzdal to, píše Denník N

Za rozhodnutím Roberta Mistríka odstoupit z prezidentských voleb na Slovensku stojí podle Denníku N jednoduché a racionální rozhodnutí založené na posledním průzkumu veřejného mínění agentury Focus. Ten naměřil Zuzaně Čaputové 26,3 procenta, zatímco Mistríkovi jen 13,1 procenta.
27. 2. 2019|

První průzkum před volbou prezidenta na Slovensku naznačil favority: Mistríka a Šefčoviče

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič se krátce po potvrzení své kandidatury stal jedním z favoritů slovenských prezidentských voleb. V lednovém průzkumu agentury Focus pro televizi Markíza, který jako první zahrnul všechny reálné uchazeče o prezidentskou funkci, získal stejnou podporu jako vědec Robert Mistrík. Slováci budou nového prezidenta volit 16. března, případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později. Současná hlava státu Andrej Kiska o znovuzvolení usilovat nechce.
27. 1. 2019|