TÉMA

Viorica Dancilaová

Orbanovi liberálové mohou ve volbách dokončit mocenský obrat v Rumunsku. Komplikuje jim to pandemie

Rumuny čekají v neděli čtvrté volby za poslední zhruba rok a půl. Po evropských, prezidentských a místních jsou to tentokrát volby parlamentní, které mohou dokonat mocenský obrat v zemi. Liberálové premiéra Ludovica Orbana jdou od jednoho volebního vítězství k druhému, většinou v parlamentu ale jejich menšinová vláda dosud nedisponovala. Zatímco však ještě začátkem roku měla Orbanova strana před ostatními velký náskok, pandemie nemoci covid-19 její preference srazila. Volby tak budou napínavější, než se ještě před nedávnem zdálo.
5. 12. 2020|

Iohannis obhájil post prezidenta. Uspělo evropské Rumunsko, řekl

Rumunským prezidentem byl opět zvolen Klaus Iohannis. Centristický politik v nedělním druhém kole jasně porazil sociální demokratku Vioricu Dancilaovou, když získal 63,2 procenta hlasů. Již po zveřejnění odhadů prezident prohlásil, že zvítězilo moderní a evropské Rumunsko.
24. 11. 2019Aktualizováno25. 11. 2019, 07:26|

První kolo prezidentských voleb v Rumunsku vyhrál Iohannis. Utká se s expremiérkou Dancilaovou

Favorizovaný dosavadní prezident Klaus Iohannis přesvědčivě vyhrál první kolo prezidentských voleb v Rumunsku. Nepodařilo se mu ale získat nadpoloviční většinu hlasů a jeho výsledek je výrazně horší, než ukazovaly předvolební průzkumy. Ve druhém kole se proto utká s expremiérkou Viorikou Dancilaovou. Po sečtení 99,7 procenta hlasů o tom informoval zpravodajský web Romania Insider.
10. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 14:03|

V Rumunsku padla vláda

Rumunský parlament vyslovil nedůvěru sociálnědemokratické menšinové vládě premiérky Viorici Dancilaové. Podle tiskových agentur se pro konec kabinetu vyslovilo 238 poslanců. Opozice Dancilaové a jejím ministrům vyčítala především nekompetentnost, neustálé útoky na soudní systém a na vládu práva a také narůstající deficit.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 14:49|

Rumunsko přebírá evropské předsednictví, zatímco se prezident a vláda přou o právní stát

Když před deseti lety přebíralo Česko od Francie předsednictví EU, mnozí na něj hleděli s obavami. V době finanční krize či jednání o lisabonské smlouvě se nezdálo, že země s euroskeptickým prezidentem a slabou vládou svůj úkol zvládne. Objevovaly se dokonce spekulace, že by si Francie, tehdy v čele s agilním prezidentem Nicolasem Sarkozym, předsednictví na úkor Česka prodloužila. V podobné pozici je teď Rumunsko, o jehož schopnostech pochybuje nejen předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, ale i rumunský prezident Klaus Iohannis. Co se v nové předsednické zemi děje?
10. 1. 2019|