TÉMA

Jindřišská věž

Církev se chystá na konec příspěvků od státu. Pronajímá byty a zbavuje se nepotřebného majetku
Katolická církev se připravuje na rok 2030, kdy jí přestane na provoz přispívat stát. Arcibiskupství pražské si chce finance zajistit rovněž pronajímáním bytů, které pořizuje už teď. Nové kapacity nyní nabízí i mimo hlavní město. Zároveň se dál zbavuje majetku, který není hospodářsky výhodný.
18. 1. 2024|ČT24
Praha nekoupí Jindřišskou věž. Vadí jí vysoká cena a dlouhé nájemní smlouvy
Hlavní město nekoupí od pražského arcibiskupství středověkou Jindřišskou věž. Důvodem jsou vysoká cena, kterou za stavbu církev chce, nutnost nákladných oprav a dlouhá nájemní smlouva, kterou má současný nájemce do roku 2044. Shodla se na tom celá pražská koalice Spolu, Piráti a STAN. Arcibiskupství za stavbu požaduje sto milionů korun, což je podle radního Adama Zábranského (Piráti) asi dvakrát víc, než stanovil znalecký posudek.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 13:09|
Arcibiskupství chce prodat městu Jindřišskou věž za sto milionů, Vatikán souhlasí
Pražské arcibiskupství dostalo souhlas z Vatikánu, aby mohlo prodat středověkou Jindřišskou věž v Praze hlavnímu městu, řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Arcibiskupství podle něj čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Arcibiskupství se podle Graubnera také rozhodlo prodat za 308 milionů korun hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.
20. 9. 2023|
Cena už nehraje hlavní roli, arcibiskupství Jindřišskou věž zřejmě prodá hlavnímu městu
O osudu Jindřišské věže měla původně rozhodnout cena. Nakonec chce Arcibiskupství pražské ze zájemců o koupi památky upřednostnit hlavní město — i v případě, kdyby za věž zaplatilo méně než ostatní. Částka, kterou Praha nabídne, však dle arcibiskupství nesmí být hluboko pod očekáváním.
19. 6. 2023|
O Jindřišskou věž je velký zájem. Arcibiskupství dostalo tři desítky nabídek
Tři desítky nabídek na koupi Jindřišské věže v centru Prahy obdrželo pražské arcibiskupství, které se chce gotické zvonice zbavit. Mezi zájemci je i hlavní město Praha. I když je možné nabídky podávat až do konce týdne, generální vikář arcidiecéze Jan Balík předpokládá, že už jich významně nepřibude. Nového majitele by podle něj mohla mít věž do léta.
4. 1. 2023|
Praha podá nabídku na odkup Jindřišské věže. Možných zájemců má být asi třicet
Hlavní město podá nabídku na odkoupení Jindřišské věže. Cenu stanoví později; zatím ji počítá. O památku v centru metropole se zajímá asi třicet potenciálních kupců. Někteří jsou podle pražského arcibiskupství ochotní dát přes sto milionů korun. Zhruba o třetinu víc, než církev původně chtěla.
29. 12. 2022|
Pražské arcibiskupství prodá vedle Jindřišské věže možná i hotel v Dolních Břežanech
Pražské arcibiskupství zvažuje vedle Jindřišské věže i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech, který před několika lety za čtvrt miliardy zrekonstruovalo. Provoz hotelu je podle arcibiskupství ztrátový. Generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík novinářům řekl, že arcibiskupství bude svou ekonomiku stavět na nájemním bydlení a lesním hospodaření, obtížně spravovatelného majetku se chce diecéze zbavovat.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 14:52|
Pražské arcibiskupství nabízí Jindřišskou věž za 75 milionů korun
Pražské arcibiskupství nabízí k prodeji za 75 milionů korun památkově chráněnou Jindřišskou věž v centru hlavního města. Vyplývá to z informací na jeho webu. Cílem prodeje je racionalizace majetku, řekl Deníku N generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 18:01|