TÉMA

VLS ČR

Soud zprostil obžaloby armádního pyrotechnika souzeného za výbuch v Brdech

Soud v Rokycanech zprostil obžaloby čtyřiačtyřicetiletého armádního pyrotechnika, souzeného za předloňský výbuch munice ve vojenském prostoru Brdy. Muž čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozilo mu až pětileté vězení. Podle soudu skutek není trestným činem, mohl by být ale posouzen jako přestupek, řekl mluvčí soudu Adam Budiš. Soud proto věc postoupil nadřízenému obžalovaného pyrotechnika, veliteli 15. ženijního pluku.
4. 4. 2023|

Želnavským smykem se opět plavilo dříví. Šumavská památka prošla rekonstrukcí

Vojenské lesy a statky po víc než šedesáti letech opět plavily dříví opraveným Želnavským smykem na Šumavě. Na rekonstrukci technické památky pracovaly tři roky. Pro veřejnost nabídnou ukázku plavení téměř čtyřkilometrovým kanálem 7. května. K běžné přepravě dřeva budou ale pracovníci lesů dál používat nákladní auta.
7. 4. 2022|

Rychlé změny pokračují. Vláda po šéfovi Lesů ČR vyhodila i ředitele Vojenských lesů a stopla převod pozemků

Pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se po vzájemné dohodě rozhodli odložit směnu majetku mezi Lesy České republiky a Vojenskými lesy a statky ČR, kterou schválila bývalá vláda a která měla platit od ledna. Směnu podle ministrů provázely pochybnosti. V následujícím půl roce chtějí oba resorty upřesnit seznam pozemků, které si měly tyto státní podniky vyměnit, uvedly ve společné tiskové zprávě. Černochová také odvolala šéfa Vojenských lesů Petra Krále.
30. 12. 2021Aktualizováno30. 12. 2021, 18:15|

V Brdech vznikne Dům přírody, nabídne expozice i prostory pro vzdělávání

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v pátek zahájily stavbu Domu přírody Brd. Návštěvnické a informační centrum vznikne v areálu loveckého zámečku Tři trubky u Strašic na Rokycansku, který je kulturní památkou. Stavba vyjde zhruba na 85 milionů korun. Přibližně 57 milionů poskytne Evropský fond pro regionální rozvoj, uvedl Libor Barák, vedoucí investic VLS, jimž zámeček od roku 2015 patří.
1. 10. 2021|

Z Vrbětic po šesti letech od výbuchů odcházejí záchranné složky, lokalita ale zůstává riziková

Složky Integrovaného záchranného systému (IZS) končí zásah ve Vrběticích na Zlínsku, kde před šesti lety vybuchly dva sklady s municí. Areál bývalých muničních skladů se pak vrátí do běžného právního stavu. Žádný z členů zasahujících složek při čištění areálu od rozmetané munice a zbraní nezemřel ani neutrpěl vážné zranění.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 17:44|

Kácení smrčin v rezervaci u Doks šokovalo ekology. Turisté tam nesmí, těžaři dostali povolení

Kácení stromů v Národní přírodní rezervaci (NPR) Břehyně-Pecopala u Doks na Českolipsku mělo zamezit šíření kůrovce do nejcennějších částí tohoto území. Výjimka byla udělena pouze pro nahodilou těžbu kůrovcového dříví, uvedlo ministerstvo životního prostředí. Hnutí Duha upozornilo na masivní těžbu smrků na pozemcích Vojenských lesů a statků (VLS), podle ekologů došlo k rozsáhlému poničení rezervace.
21. 4. 2019|

Vojenské lesy postavily řediteli divize dům za více než sedm milionů, ukázala kontrola

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v letech 2015 až 2017 hospodařily se svěřeným majetkem v hodnotě 8,5 miliardy korun až na několik případů bez větších problémů. Vyplývá to z výsledků prověrky, které zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Za neúměrně vysoké považuje úřad náklady 7,3 milionu korun za postavení domu pro ředitele divize a podnik zbytečně chyboval i v pronájmu majetku. Naopak dobré byly výnosy z vytěženého dříví. Ministerstvo obrany v reakci uvedlo, že o stavbě domu bylo rozhodnuto v září 2012 a po dostavbě v roce 2015 byl nabídnut ke komerčnímu nájmu. Tehdejší ředitel divize Karlovy Vary ho získal do nájmu na základě nejvyšší nabídky.
7. 1. 2019|