TÉMA

Tucson

Planetární obrana dokázala včas najít asteroid, který by mohl ohrozit Zemi. Experiment zcela uspěl

Lidstvo by dokázalo včas odhalit asteroid, který by ohrozil Zemi. Ukázalo se to během experimentu, v němž vědci využili toho, že se jedna taková planetka k naší planetě opravdu přiblížila.
3. 6. 2022|

Na jihozápadě USA dochází voda. Přehrady jsou téměř prázdné

Jihozápadní část USA trápí dlouhodobé sucho, které má za následek vysychání toků a vodních nádrží. V několika kalifornských přehradách se voda dostala na historické minimum. Správci rezervoárů i státní instituce hlásí, že jejich kapacita je zaplněna maximálně z 35 procent. Nejhorší situace je na nevadské Hooverově přehradě, objemem největší nádrži USA, kterou protéká řeka Colorado. Voda z ní zásobuje velká města, jako jsou Los Angeles, San Diego, Phoenix, Tucson nebo Las Vegas. Jejich obyvatelům však nyní hrozí, že budou na suchu.
18. 6. 2021|

Nošovická automobilka Hyundai loni dosáhla zisku 7,39 miliardy korun. Vyrobila přes tři sta tisíc aut

Nošovická automobilka Hyundai loni vytvořila zisk ve výši 7,39 miliardy korun. Je tedy o 170 milionů, neboli 2,3 procenta vyšší než v roce 2018. Tržby jí však klesly o 6,1 miliardy na 123,14 miliardy korun, což představuje pokles o 4,7 procenta,  potvrdil mluvčí automobilky Pavel Barvík.
2. 7. 2020|
Počasí

Pouštní města v USA zasypal sníh, na hranicích s Mexikem napadlo 15 centimetrů

Sníh zaskočil ve středu obyvatele pouštních oblastí na jihozápadě Spojených států. Zatímco v Arizoně či Nevadě pokryla kaktusy bílá pokrývka, v Anchorage na Aljašce bylo s téměř šesti stupni Celsia vlahé ovzduší, přinejmenším na tamní poměry. Za nezvyklé výkyvy může takzvané tryskové proudění.
3. 1. 2019|