TÉMA

Raúl Castro

Éra bratrů Castrových se uzavřela. V čele kubánských komunistů je Díaz-Canel

Dosavadní kubánský prezident Miguel Díaz-Canel je novým lídrem komunistické strany Kuby. Ve funkci prvního tajemníka Kubánské komunistické strany (PCC) střídá Raúla Castra, jenž stranu vedl deset let. Končí tak éra bratrů Castrových. Nový lídr kubánských komunistů nicméně slíbil, že bude s jeho předchůdcem nadále konzultovat otázky strategické pro budoucnost země.
19. 4. 2021Aktualizováno19. 4. 2021, 17:51|

Na Kubě končí éra bratrů Castrových. Raúl na sjezdu potvrdil, že předává vedení mladší generaci

Kubánský vůdce Raúl Castro na úvod osmého stranického sjezdu potvrdil, že předá vedení Kubánské komunistické strany (PCC) mladší generaci, která je „plná vášně a protiimperialistického ducha“. Mnozí Kubánci ale od této výměny praktické změny nečekají, podobně jako se jich nedočkali od nové ústavy z roku 2019, která sice zakotvila soukromé podnikání, ale zachovala vedoucí úlohu PCC, která na Kubě vládne jako jediná povolená strana přes půl století. Někteří analytici míní, že Raúl Castro bude dál ovlivňovat dění na tomto karibském ostrově.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 22:11|

Poprvé v historii. Kubánský prezident ukázal ostrov zahraničním novinářům

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel provedl svou zemí delegaci zahraničních novinářů. Stal se tak první tamější hlavou státu, která tak učinila. I když se Díaz-Canel snaží prezentovat jako lidový vůdce, naději na změnu kubánských poměrů pravěpodobně nepředstavuje.
28. 1. 2020|

Twitter zablokoval účty Castrovi, jeho dceři a státním médiím

Americká společnost Twitter provozující stejnojmennou sociální síť zablokovala účty vůdci kubánských komunistů Raúlovi Castrovi, jeho dceři Mariele a také desítkám novinářům ze státních médií. Svaz kubánských žurnalistů tento krok kritizoval jako „masivní cenzuru“, poznamenala agentura Reuters, připomínající, že Kuba patří k deseti zemím, ve kterých podle newyorského Výboru na obranu novinářů panuje nejtužší cenzura na světě.
13. 9. 2019|

První královská návštěva za šedesát let. Princ Charles zavítal na Kubu, lidská práva řešit nebude

Britský princ Charles s manželkou Camillou zavítali na komunistickou Kubu. Jde o první oficiální návštěvu členů britské královské rodiny na ostrově za posledních šedesát let. Někteří američtí politici to kritizují. Charles se na Kubě nesetká s disidenty ani s lidskoprávními aktivisty.
25. 3. 2019|

Historická šance pro kubánské baseballisty. Někteří smějí nově hostovat v amerických ligách

Vůbec poprvé v historii budou moct kubánští hráči legálně hostovat ve všech amerických baseballových ligách. V nejvyšší Major League (MLB) jich právě hraje 25 a patří ke špičce. Do Spojených států se přitom dostali nelegálně. Nově se kubánští baseballisté nad 25 let dostanou do amerických soutěží bez potřeby zaplatit často brutální převaděče.
21. 12. 2018|