TÉMA

Tijuana

Za leden zemřeli v Mexiku už tři novináři. Poslední oběti nepomohl ani vládní program na jejich ochranu

Mexiko potvrzuje pověst jedné z nejrizikovějších zemí pro média. Reportéři často umírají rukou drogových gangů. Podle veřejnosti vláda dělá pro jejich ochranu málo. Státem naposledy otřásl osud ženy, která kdysi osobně žádala prezidenta o pomoc s tím, že jí hrozí smrt kvůli jejímu povolání. Před pár dny se přitom ještě zúčastnila piety za mrtvého kolegu, nyní se lidé scházejí, aby uctili ji.
27. 1. 2022|

Mexická vládní koalice ve volbách přišla o dvoutřetinovou většinu

Strana mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora ztratila po nedělních volbách většinu v dolní komoře parlamentu, dál ji ale bude mít spolu se dvěma koaličními partnery. Nedosáhne nicméně na kvalifikovanou dvoutřetinovou většinu potřebnou pro některé změny, například pro úpravu ústavy. Vyplývá to z oficiálních odhadů ústřední volební komise.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 23:29|

Migrační karavana se rozpustila. Z Tijuany odešly tisíce lidí směřujících za americkým snem

Mexická Tijuana uzavřela většinu zařízení, kde před třemi měsíci ubytovala až deset tisíc lidí ze Střední Ameriky. Už nejsou potřeba. Naprostá většina z těch, kteří přišli se třemi velkými karavanami s cílem dostat se do Spojených států, už město opustila. Část z nich získala azyl a žije v USA, jiní byli deportováni do země původu. V Tijuaně natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
2. 3. 2019|

Trump si přijede osobně prohlédnout situaci u hranice s Mexikem. Boj o zeď nevzdává

Americký prezident Donald Trump se ve čtvrtek vydá na jih země, aby se osobně přesvědčil o situaci na americko-mexické hranici. Chce se zde setkat s lidmi, kteří na „frontové linii“ hájí národní bezpečnost USA a čelí humanitární krizi. Prezidentova cesta se uskuteční v atmosféře tvrdých sporů o financování hraniční zdi. Trump stále podmiňuje svůj souhlas s novým rozpočtem tím, že návrh zahrne i příspěvek na stavbu hraniční bariéry, což ovšem Kongres odmítá. Po třítýdenním sporu prezident částečně ustoupil. Zeď podle něj nemusí být z betonu, ale z oceli.
7. 1. 2019|

Od nového života je dělí zeď. Zpravodaj ČT natáčel v mexické Tijuaně na hranici s USA

Mezi tisícovkami běženců ze Střední Ameriky, kteří přišli do mexické Tijuany u hranice se Spojenými státy, roste neklid. Stěžují si, že se k nim mexické úřady nechovají dobře a snaží se je donutit k odchodu. Vedení města ale naopak obviňuje nově příchozí, že nerespektují nařízení a čekají na příležitost hranici nelegálně překročit. Mexiko nakonec přistoupilo na záměr USA vracet zpět zaregistrované středoamerické migranty, kteří žádají o azyl ve Spojených státech.
20. 12. 2018|