TÉMA

Günther Oettinger

Oettinger radil Babišovi, jak se vyhnout střetu zájmů, píše iRozhlas.cz

Evropská komise odtajnila část dopisu, který bývalý komisař Günther Oettinger v listopadu 2018 poslal premiéru Andreji Babišovi (ANO). V začerněných pasážích exkomisař radil, jak se vyhnout střetu zájmů, píše server iRozhlas.cz.
12. 2. 2020|

Nechceme krátit peníze, které k nám míří, zní od šestnácti zemí z jihu a východu EU

Zástupci šestnácti zemí Evropské unie v úterý v Praze vyzvali, aby EU ve společném finančním rámci na roky 2021 až 2027 nekrátila finance určené na kohezní politiku pod úroveň současného rámce. Evropská komise počítá s poklesem o deset procent. Země převážně z východní části EU také požadují, aby mohly pružněji nakládat s penězi z evropských fondů.
5. 11. 2019Aktualizováno5. 11. 2019, 15:29|

Evropská komise už má českou odpověď na audit k Babišovu údajnému střetu zájmů

Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii doručilo Evropské komisi českou odpověď na první předběžný audit k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). České televizi to řekl mluvčí stálého zastoupení Petr Janoušek. Odpověď vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj v čele s ministryní Klárou Dostálovou (za ANO), obsah ale nechce zveřejnit.
30. 8. 2019|

Evropská komise do Česka poslala další auditní zprávu řešící údajný střet zájmů premiéra Babiše

Evropská komise do Česka poslala i návrh závěrečné zprávy zbývajícího auditu kvůli údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Tento audit by se měl týkat zemědělských dotací pro holding Agrofert. České televizi to řekl komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Mluvčí Stálého zastoupení ČR při EU už potvrdil, že zpráva EK do Česka dorazila. Obdrželo ji i ministerstvo zemědělství, které kvůli tomu ve čtvrtek pořádá brífink.
5. 6. 2019Aktualizováno5. 6. 2019, 20:20|

Babiš: Zprávu o údajném střetu zájmů kvůli dotacím pro Agrofert jsem nedostal, nevím o ní

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že o zprávě Evropské komise, která se týká jeho údajného střetu zájmů a unijních dotací pro Agrofert, neví a nedostal ji. Řekl to ve sněmovně na dotaz předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka. Podle něj Komise měla zprávu zaslat do Česka do poloviny května. Michálka zajímalo, zda se s ní už premiér seznámil.
30. 5. 2019|

Zprávy k auditu o možném Babišově střetu zájmů připraví Evropská komise do půlky května

Závěrečné zprávy z rozsáhlého auditu, který v minulých měsících prováděla Evropská komise v České republice kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), připraví příslušná ředitelství Komise do 15. května. Praha pak bude mít dva měsíce na reakci. Po uzavřeném jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu europarlamentu s komisařem EU Güntherem Oettingerem to řekl europoslanec Tomáš Zdechovský.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 21:14|
OVM

Okleštění dotací je nepředstavitelné, říká Kováčik. Jde podle něj o „právo všech“

Pozastavení vyplácení evropských dotací je podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika nepředstavitelné. V Otázkách Václava Moravce označil hrozbu pozastavením za brutální zásah „do práva všech“. Podle šéfa klubu Pirátů Jakuba Michálka by situaci pomohlo, kdyby si premiér Andrej Babiš (ANO), který čelí kvůli dotacím kritice, co nejrychleji vybral některou z navržených variant řešení situace. Buď změnil svůj vztah k Agrofertu, nebo firma přestala pobírat dotace.
16. 12. 2018|

Europarlament řešil Čapí hnízdo. Chce si zachovat objektivitu a věrohodnost

Komisař pro rozpočet Günter Oettinger hovořil v souvislosti s dotací pro farmu Čapí hnízdo před výborem pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu . Případ, v rámci něhož je trestně stíhán český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), byl probírán v rámci debaty o uzavření rozpočtu Evropské unie za rok 2016. Oettinger připomněl právní zásadu „in dubio pro reo“, tedy „v pochybnostech ve prospěch obviněného“ s tím, že ve věci, která se dotýká českého premiéra Andreje Babiše, nebyla vůči nikomu vznesena obžaloba.
23. 1. 2018Aktualizováno23. 1. 2018, 18:11|