TÉMA

Tomáš Procházka

Dva čeští vojáci čelí stíhání kvůli smrti Afghánce. Úřady k věci mlčí

Dva čeští vojáci čelí stíhání kvůli údajnému podílu na smrti vraha jejich kolegy. Informaci přinesl týdeník Respekt. Afghánský bojovník zastřelil na základně v Šindándu českého psovoda Tomáše Procházku. Útočníka následně vyslýchali čeští a američtí vojáci. Po několika hodinách atentátník zemřel. Událost vyšetřují i ve Spojených státech.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 23:21|

Policie obvinila čtyři vojáky z podílu na smrti vraha českého psovoda, píše Respekt

Vojenská policie obvinila čtyři vojáky z podílu na smrti afghánského bojovníka Vahidulláha Chána, který zastřelil v roce 2018 českého psovoda Tomáše Procházku. Napsal to týdeník Respekt. Podle něj jsou stíhanými příslušníci elitní armádní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Dva z vojáků viní policie z vydírání za použití násilí a neuposlechnutí rozkazu, další dva z neposkytnutí pomoci a porušení pravidel strážní služby.
20. 6. 2021|

Afghánského vraha českého psovoda prý před smrtí zbili američtí vojáci, píše Respekt. A tlouct měli i Češi

Afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který zastřelil českého psovoda, podle svědka při výslechu zbili vojáci USA. Chán krátce po výslechu americkými i českými vojáky zemřel na následky úderů do hlavy. Na základě dokumentů amerických vyšetřovatelů to v pondělním vydání píše týdeník Respekt. Zda se na bití podíleli i čeští vojáci, není jasné. Podle svědka měl ale po výslechu českými vojáky Chán na obličeji modřiny a krvácel. V místnosti pak vyšetřovatelé údajně nalezli stopy krve. Čeští vojáci, kteří výslech prováděli, ani Armáda ČR to nechtěli komentovat.
16. 2. 2020|

Žalobce zastavil stíhání českých vojáků kvůli smrti Afghánce

Státní zástupce z Prahy 6 zastavil stíhání čtyř vysoce postavených důstojníků Generálního štábu české armády kvůli smrti afghánského vojáka Vahidulláha Chána. S informací přišel Ekonomický deník, jemuž věc potvrdil právní zástupce vojáků Radek Ondruš.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 21:56|

Na Vítkově vojáci vzdali hold válečným veteránům. Osm jich dostalo vyznamenání

U příležitosti Dne válečných veteránů si v pondělí vojáci, politici i veřejnost na pražském Vítkově připomněli oběti a účastníky válek. Během oslav dostalo osm osobností vysoká ocenění ministerstva obrany. Jeden novodobý válečný veterán byl povýšen do hodnosti plukovníka.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 20:43|

Profily oceněných: Šéf kontrolorů Kala, byznysmen Plašil, malíř Lhoták či onkolog Petruželka

Řády a medaile udělil nebo propůjčil prezident Miloš Zeman v den 101. výročí vzniku Československa 42 osobnostem. Nejvyšší vyznamenání – Řád bílého lva – dostalo osm lidí: válečný stíhač Emil Boček, bývalý prezident Václav Klaus, bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster, in memoriam potom válečný letec Josef Ocelka, odbojář Jaroslav Selner, právník Bohuslav Ečer, podnikatel Jan Antonín Baťa a bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk.
28. 10. 2019|

Vojenská policie kvůli úmrtí afghánského vojáka zasahovala na generálním štábu a v Prostějově

Vojenská policie v úterý v souvislosti s prověřováním loňské smrti afghánského vojáka zasahovala na generálním štábu a v Prostějově. Oznámila to Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Policisté podle ní vykonali některé úkony trestního řízení. Podle informací ČTK jde o pokračování vyšetřování, které bylo spuštěno loni na podzim po úmrtí českého psovoda Tomáše Procházky na afghánské základně Šindánd v provincii Herát.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 22:22|

Doky si zvyká na nového psovoda, Bred se vrátil do Afghánistánu. Oba patřili zabitému českému vojákovi

V Afghánistánu přišli o svého psovoda – Tomáš Procházka zahynul loni v říjnu – a jejich osud byl nejistý. Nyní už jsou zpět ve službě. Německý ovčák Bred se do mise vrátil okamžitě po ukončení měsíční karantény. Kříženec německého a belgického ovčáka Doky si na kynologické základně v Grabštejně ještě zvyká na nového psovoda.
30. 4. 2019|

Lidé poslali na sbírku po padlém vojákovi Tomáši Procházkovi 1,5 milionu

Na pomoc rodině vojáka Tomáše Procházky, který v říjnu padl v Afghánistánu, poslali lidé 1,47 milionu korun. Uvedl to předseda správní rady Nadačního fondu speciálních sil Vladimír Ganzar. Fond sbírku vyhlásil 23. října a lidé mohli přispívat měsíc formou dárcovských sms nebo posílat peníze přímo na účet nadačního fondu.
25. 11. 2018|