TÉMA

David Moješčík

Autor sochy Špinarové souhlasil s prodejem, ale ne s přemístěním. Dílo se tak stěhovat nebude

Socha Věry Špinarové zůstane v centru Ostravy. Její autor David Moješčík sice podepsal smlouvu na prodej díla, ale ani po roce vyjednávání nesouhlasil s přemístěním. Radnice Moravské Ostravy a Přívozu tak od prodeje odstoupila. Bronzovou plastiku si objednalo předchozí vedení na počest zpěvačky krátce po jejím úmrtí před třemi lety, ale bez jasného zadání a veřejné soutěže.
24. 4. 2020|

Socha Věry Špinarové je na prodej. Za kritizovanou plastiku chce radnice v Ostravě aspoň 680 tisíc

Sochu Věry Špinarové, kterou kritizují někteří Ostravané i odborníci, město prodá v aukci. Po zhruba ročním vyjednávání s prodejem souhlasil autor plastiky David Moješčík. Jeho podmínkou však bylo, aby socha Špinarové nesloužila marketingovým účelům a také aby nebyla poškozena. Centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz chce za sochu 680 tisíc korun, právě tolik za dílo autorovi zaplatil.
16. 1. 2020|

Socha Věry Špinarové půjde do dražby. Radnice za ni chce minimálně 680 tisíc korun

Bronzová socha zpěvačky Věry Špinarové půjde do dražby. Rozhodla o tom radnice centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, která si dílo nechala vyrobit. Plastika stojí v Husově sadu v centru města od loňského října a po odhalení vyvolala rozporuplné reakce u laické i odborné veřejnosti. Pokud se autor sochy David Moješčík dohodne na podmínkách, bude socha prodána v některé z českých aukčních síní.
7. 8. 2019|

Sochu Věry Špinarové kritizuje zpěvaččin syn, lidem zase připomíná Šteindlera

Syn Věry Špinarové Adam Pavlík chce, aby radnice městského obvodu Moravské Ostravy odstranila sochu zpěvačky z centra města. Se starostkou se má sejít příští týden. Plastika v životní velikosti, která má být poctou jeho matce, je podle Pavlíka ostuda. Představitelům kulturního života ve městě zase vadí, že obvod zakázku zadal bez soutěže konkrétnímu umělci. Dílo Davida Moješčíka stojí v Husově sadu od úterý. Podobu sochy kritizují i někteří zpěvaččini fanoušci.
21. 10. 2018|