TÉMA

Karel Cudlín

Prezident Pavel má oficiální portrét. Poštovní známky jsou v deseti barevných provedeních

Prezident Petr Pavel představil svůj portrét, oficiální fotografii prvního páru a zveřejnil také podobu prezidentské poštovní známky. Kromě základní barevné a černobílé verze fotografie portrétu hlavy státu vzniklo i deset barevných verzí. Snímky jsou ke stažení na webu Hradu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 20:38|

Koudelka slaví pětaosmdesátiny. Podle kolegů se odlišuje nejen pílí, ale i přístupem k lidem

Okupace změnila fotografu Josefu Koudelkovi život. Vytvořil během ní snímky, které později obletěly svět. A on je následoval. Jeden z nejúspěšnějších českých fotografů tento týden oslavil pětaosmdesáté narozeniny. Podle jeho kolegů se od ostatních odlišuje svou systematičností, celoživotní pílí i přístupem k lidem.
12. 1. 2023|

Eutanazie „vadných“ osob a výchova mládeže. Dva dokumenty ukazují nacistickou ideologii v praxi

Česká televize u příležitosti osmdesátého výročí atentátu na Reinharda Heydricha uvedla dva premiérové dokumenty, které se zaobírají méně probíranými tématy z dob rozmachu nacistické Říše. Fotografové smrti se vydávají po stopách fotografů, českých Němců, z Českého Krumlova, kteří se podíleli na likvidaci duševně nemocných lidí. Snímek Kuratorium přibližuje protektorátní organizaci pro výchovu mládeže. Oba dokumenty jsou dostupné v iVysílání.
26. 5. 2022|

Nostalgie po světě, v němž už nedovedeme žít. Tři fotografové na Ukrajině zachytili Ztracenou Evropu

Karel Cudlín, Jan Dobrovský a Martin Wágner se společně vydali na „exkurzi do starých dobrých časů“. Ze 150 černobílých snímků Ukrajiny, kam jezdili od devadesátých let, sestavili zprávu o „ztracené Evropě“. Ve fotografické publikaci Lost Europe se dělí se čtenáři o poetiku upřímnějšího, ale také nelítostnějšího – a každopádně mizejícího – světa.
4. 8. 2020|

Koudelku v Národní galerii střídají další hvězdy české fotografie, na programu je i mystifikace StB

Národní galerie Praha ve čtvrtek večer zahájí novou výstavní sezonu. Veletržní palác představí vloni založený fotografický spolek 400 ASA. Ze současného umění ukáže práce Adély Babanové nebo třeba britského dokumentaristy Adama Curtise. V dubnu začne výstava Josefa Šímy a květen bude patřit výstavě Sasko-Čechy: Jak blízko, tak daleko. Od června pak bude palác Kinských hostit sbírku francouzského impresionismu dánského muzea Ordrupgaard.
28. 2. 2019|

Nevím nic, říká po dvaceti letech objevování Izraele Karel Cudlín

„V Izraeli vás každý den něco překvapí,“ říká fotograf Karel Cudlín. Zemi, která letos oslavila sedmdesát let od svého vzniku, přibližuje na výstavě Sight/Effect v pražském Czech Photo Centre. Prostřednictvím svých snímků ukazuje především každodenní život.
13. 10. 2018|