TÉMA

Avion

Funkcionalistický hotel Avion v Brně je hotový. Otevře se po dvanácti letech

Více než pět let trvající rekonstrukce funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna je hotová. Pokoje jsou už vybavené, a hotel je tak připraven na otevření, zatím však chybí personál. Objekt navržený architektem Bohuslavem Fuschem na parcele široké pouhých osm metrů je zavřený od roku 2010, v roce 2016 začaly práce na jeho obnově. Podle majitele hotelu Stanislava Berouska by se Avion měl otevřít v březnu.
24. 1. 2022|

Těšín a Cieszyn jsou stále jako jedno město. Státní hranice je rozdělila před sto lety

Přesně před sto lety vzniklo samostatné město Český Těšín. Rozhodnutím velvyslanecké konference o rozdělení sporného území Těšínska mezi Polsko a Československo se někdejší předměstí Těšína oddělilo od starobylého města za řekou Olší. Stalo se tak 28. července 1920. Pro obě města znamenalo rozdělení problém. Český Těšín přišel o historické centrum a Cieszyn o vlakové nádraží. Zrušena byla i tramvajová trať, která spojovala nádraží s centrem.
28. 7. 2020|

Víc obchodů na větší ploše. Nákupní centra v Brně se rozšíří

Desítky tisíc metrů čtverečních nových obchodů a nové možnosti zábavy budou mít v brzké době k dispozici Brňané. Nákupní centra na okraji města se rozrůstají. V plánu byl i přesun multikina. Podle informací České televize se ale kino z Olympie do sousedního Avionu nakonec stěhovat nebude.
30. 7. 2019|

Hotel Avion znovu prostupuje světlo. Konec oprav se blíží

Opravy funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna se chýlí ke konci. Dělníci teď dokončují práce na interiérech. Po nich zbývá jen doplnit nábytek, třeba ikonická křesla Barcelona známá z vily Tugendhat. Tříletá rekonstrukce budovu co nejvíc přiblížila původnímu návrhu architekta Bohuslava Fuchse, novinkou bude třeba prohlídková trasa nebo výstavní prostory. Podle majitele by se hotel mohl otevřít do konce letošního roku.
26. 7. 2019|

Nejužší hotel ve střední Evropě ožil designem. Brněnský Avion poskytl zázemí festivalu umělců

Rekonstruovaný hotel Avion ožil festivalem Brno Design Days. Tématem letošního třetího ročníku je odhalování tajemství. Akce přivítá významné brněnské osobnosti i jména světového formátu. Patří mezi ně například designérka módního domu DIOR Margherita Carrara nebo nizozemský architekt Bertrand Schippan.
5. 10. 2018|