TÉMA

Tajfun Mangkhut

Filipíny se stále potýkají s důsledky tajfunu. Nový sesuv půdy pohřbil tři desítky domů

Nejméně 21 lidí ve čtvrtek zahynulo a více než šedesát se pohřešuje po dalším mohutném sesuvu půdy na Filipínách. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní úřady. Sever země se stále vzpamatovává ze sobotního řádění tajfunu Mangkhut, při kterém podle nejnovější bilance zemřelo 88 lidí a desítky dalších jsou nezvěstné.
20. 9. 2018Aktualizováno20. 9. 2018, 15:45|

Mangkhut má už téměř osmdesát obětí. Záchranáři pátrají po rodinách zavalených horníků

Nejméně 74 mrtvých si vyžádal na Filipínách tajfun Mangkhut, který se přes souostroví přehnal v sobotu. Novou bilanci oznámila filipínská policie. Počet obětí ale s největší pravděpodobností ještě poroste, protože záchranáři dál pátrají po asi čtyřicítce pohřešovaných, které v okrese Itogon zasypal sesuv půdy. V jihočínské provincii Kuang-tung, kam tajfun dorazil v neděli, zahynuly čtyři osoby. V Hongkongu bouře způsobila zranění 300 lidí.
18. 9. 2018|

Mangkhut zeslábl na tropickou bouři, do Číny ale přináší další silné lijáky

Tajfun Mangkhut, jehož řádění si na Filipínách vyžádalo desítky mrtvých a který v neděli udeřil v Číně, přinesl na jih nejlidnatější země světa přinesl další silné lijáky. Živel se pohybuje západním směrem a podle místních meteorologů zeslábl na „tropickou bouři“. V provincii Kuang-tung si tajfun v neděli vyžádal evakuaci 2,4 milionu lidí a čtyři lidské životy. V pondělí Mangkhut zasáhne další tři čínské provincie. Mangkhut je letos nejsilnější bouří v oblasti.
17. 9. 2018Aktualizováno17. 9. 2018, 11:18|

Tajfun Mangkhut udeřil na hustě obydlené pobřeží Číny. Cestou zpustošil Hongkong

Tajfun Mangkhut, který si na Filipínách vyžádal desítky mrtvých, se přesunul k hustě osídleným oblastem Hongkongu a jižní Číny. Nejméně dva lidi zemřeli v provincii Kuang-Tung, evakuováno bylo celkem 2,4 milionu osob. Lijáky zasáhly i oblast Macaa, kde se vůbec poprvé uzavřela tamní kasina. Déšť zaplavil ulice měst a přerušil provoz vlaků. Zrušené jsou také stovky letů.
16. 9. 2018Aktualizováno16. 9. 2018, 16:18|

Po přechodu tajfunu trápí Filipíny déšť i sesuvy půdy. Živel Mangkhut teď míří k Hongkongu

Severovýchodem Filipín se prohnal tajfun Mangkhut, který nyní míří přes Jihočínské moře k Hongkongu. Přestože se původně mluvilo o supertajfunu, při přechodu z moře na pevninu Filipín bouře mírně zpomalila. Podle svědků s sebou Mangkhut přinesl silný vítr, který strhával střechy a elektrické vedení. Filipíny stále sužují přívaly deště a úřady se obávají záplav a sesuvů půdy. Mluví se až o čtrnácti obětech, další lidé se pohřešují.
15. 9. 2018Aktualizováno15. 9. 2018, 18:20|

Na Filipíny udeřil supertajfun Mangkhut, nejsilnější bouře letošního roku

Severovýchod Filipín zasáhl supertajfun Mangkhut. Podle svědků s sebou přinesl přívaly deště a silný vítr, který strhává střechy i elektrické vedení. V ohrožené oblasti byly uzavřeny školy a tisíce lidí byly evakuovány. Podle expertů jde o nejsilnější bouři tohoto roku. Meteorologové uvedli, že Mangkhut by mohl být stejně ničivý jako tajfun Haiyan, který si v roce 2013 v centrální části Filipín vyžádal přes 7300 mrtvých či pohřešovaných.
14. 9. 2018Aktualizováno15. 9. 2018, 01:44|