TÉMA

Kalašnikov

Pět let od teroristických útoků v Paříži jsou islamisté stále hrozbou, naposledy zabíjeli ve Vídni

Při šesti teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 dalších lidí bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. I přes zavedení specifických bezpečnotních opatření zůstává terorismus ve Francii a Evropě zásadním problémem. Naposledy islamisté útočili na začátku listopadu ve Vídni.
13. 11. 2020|

Útočník z Vídně chtěl v létě koupit munici na Slovensku. Rakouské úřady si informaci nepředaly

Při teroristickém útoku ve Vídni nebyla použita munice ze Slovenska, podezřelé osoby se ji ale snažily na Slovensku zakoupit, uvedla slovenská policie s tím, že o podezřelém pokusu o nákup informovala rakouskou stranu. Tamní tajná služba informaci měla, justice ale zprávu dostala až po útoku. Do centra Vídně se po pondělním útoku opět vrací život, zvýšená bezpečnostní opatření ale trvají. Videa zachycující tento útok potvrdila, že atentátník jednal sám, řekl ve středu rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Ke 14 osobám zadrženým v hodinách po útoku nyní upřesnil, že jsou ve věku 18 až 28 let a všichni pocházejí z prostředí imigrantů.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 18:18|
Události komentáře

Chirurg Šebek: Jako součást oblečení nosí v Jemenu samopal i malí chlapci

Třetina pacientů, se kterými se český chirurg Tomáš Šebek setkal na své jemenské misi s humanitární organizací Lékaři bez hranic, potřebovala zákrok kvůli střelnému zranění. Ve válkou zmítaném Jemenu, kde se střetává i zájem regionálních velmocí, je totiž kalašnikov prakticky běžnou součástí pánského oblečení – a to nejen u dospělých mužů, ale i u nedorostlých chlapců. O své blízkovýchodní zkušenosti mluvil český lékař v Událostech, komentářích.
28. 3. 2019|

Ruský Kalašnikov vyvíjí elektromobil, „moskvičem“ hodlá konkurovat Tesle

Ruský zbrojařský koncern Kalašnikov, známý po celém světě stejnojmennou útočnou puškou, vyvíjí technologii pro vlastní elektromobil. Ten by se v budoucnu měl stát konkurentem americké automobilky Tesla, která se specializuje na výrobu aut na elektrický pohon. S odvoláním na oznámení ruské společnosti o tom informovala tamní média.
24. 8. 2018|