TÉMA

Město Albrechtice

Ve Městě Albrechticích je nová zubní ordinace. O tom, kdo péči dostane, rozhodne los

Ve Městě Albrechticích začala v pondělí ráno registrace do nově otevřené zubní ordinace. Během dne se přihlásily více než dva tisíce lidí. Kdo se ale do péče nakonec dostane, rozhodne až los. Zubařů je v Moravskoslezském kraji dlouhodobě nedostatek, nejhorší situace je právě na Bruntálsku, ale také na Karvinsku.
21. 11. 2022|

Po kůrovci oslovili ekology. Po čtyřech letech u Města Albrechtice už rostou dvoumetrové břízy a jeřáby

Před čtyřmi lety začali ve Městě Albrechticích místní lidé ve spolupráci s Hnutím Duha osazovat holiny po kůrovcové kalamitě. Jako hlavní strom si zvolili břízu, která roste rychle – měla poskytnout ochranu dalším stromům. Novému porostu se podle města daří skvěle. Město Albrechtice bylo jedním z nejpostiženějších míst, kůrovec tam zničil polovinu z tří set hektarů lesa.
23. 8. 2022|
Počasí

Sobota hlásí rekordy, přes 20 stupňů bude i v neděli. Pondělek donutí obléct kabát a šálu

Meteorologové v Česku i v sobotu naměřili teplotní rekordy – šestý den po sobě. Zaznamenali je na osmnácti ze zhruba 150 stanic měřících alespoň 30 let, zejména na severovýchodě země. Nejvýš teploměr vystoupal v Osoblaze na Bruntálsku, ukázal 22,4 stupně Celsia. Nad 22 stupňů bylo i na několika dalších místech.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 19:24|

Dříve husté lesy, dnes měsíční krajina. Na Bruntálsku zalesňují hektary holin po kůrovci

Lesníci se vyrovnávají s kůrovcovou kalamitou, která za sebou v nejhůře zasažených oblastech včetně Bruntálska a Krnovska zanechala prázdné holiny. Například Město Albrechtice se momentálně ve spolupráci s Hnutím Duha snaží opět zalesnit prázdná místa. Dobrovolníci sází břízy, které dokáží zastavit případnou další degradaci půdy a také vytvořit vhodné podmínky pro další stromy.
20. 8. 2019|

Výměna zničených oken i sondy do podlahy. Zámek Linhartovy čeká oprava za 30 milionů

Velká rekonstrukce čeká v následujících dvou letech zámek Linhartovy na Krnovsku. Půjde o největší zásah do památky od roku 2003, kdy dělníci dostavěli za války vybombardované části včetně věže. Zámek potřebuje nová okna i dubové podlahy. Práce mají stát třicet milionů korun.
8. 4. 2019|

Na Bruntálsku vysazují břízu. Má pomoci v rychlejším zalesnění holin po kůrovci

V lesích okolo Města Albrechtice na Bruntálsku zkoušejí dobrovolníci nový postup pro zalesnění holin v Jeseníkách. Ty vznikly jak kvůli suchu a přemnoženému kůrovci, tak kvůli špatné druhové skladbě lesa. Podle mluvčího Hnutí Duha Jana Piňose budou dobrovolníci vysazovat na odlesněných místech břízy, které mají pomoci v následném uchycení buků či jedlí.
13. 8. 2018|