TÉMA

Erik Geuss

Českou inspekci životního prostředí povede Bejček. Chce prošetřit postup po otravě Bečvy

Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) povede dosavadní státní tajemník na ministerstvu financí Petr Bejček (39). Nastoupí od 1. března, uvedl v pátek na tiskové konferenci ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jurečka si od něj mimo jiné slibuje zlepšení efektivnosti a reputace inspekce. Bejček plánuje prošetřit postup po otravě řeky Bečvy. Chce také lépe nastavit akceschopnost inspektorů a havárie řešit blíže krizovému řízení.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 09:48|

Za naší prací si stojím. Závěry vyšetřování k Bečvě neuspokojují zejména politiky, říká ředitel ČIŽP

Poslanci se dopoledne sejdou na mimořádném jednání o závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. Schůzi iniciovali opoziční koalice SPOLU a Piráti se Starosty. Ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erik Geuss v Událostech, komentářích řekl, že závěry policejního vyšetřování zřejmě v současné době neuspokojují zejména politiky.
5. 10. 2021|

Rok frustrace, říká k vyšetřování otravy na Bečvě rybář. Trvá to dlouho, shodují se politici

Schvalování závěrečné zprávy vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě se protahuje. Poslanci jednání ve čtvrtek přerušili a pokračují v pátek. Podle členů vyšetřovací komise se v ní názory různí, ale nedochází ke střetům. Kvůli ekologické havárii je obviněná firma Energoaqua a její majitel. Ten vinu odmítá. Kvůli úniku kyanidu uhynuly desítky tun ryb. O tématu se diskutovalo ve čtvrtečních Událostech, komentářích.
17. 9. 2021|

Reportéři ČT: Odborník udělal pokus, který podle něj vyvrací závěr policie o otravě ryb v Bečvě

Kauza otrávených ryb v řece Bečvě zatím nekončí, a to ani přesto, že policie už obvinila údajného viníka ekologické havárie. Tou má být firma Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, jak už před rokem naznačoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Někteří lidé, kteří žijí v okolí řeky, tomu však nevěří. Poukazují například na chyby úřadů při vyšetřování. Biogeochemik Jakub Hruška dokonce na Bečvě provedl pokus, který podle něj vyvrací, že by měla být viníkem právě rožnovská firma. Pro Reporéry ČT natáčela Silvie Kleková.
31. 8. 2021|

Pustějovský před sněmovní komisí odmítl podíl Dezy na otravě Bečvy. Geuss se postavil za práci inspekce

Člen představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavel Pustějovský vyloučil to, že by tato společnost mohla být původcem loňské otravy řeky Bečvy. Členové sněmovní vyšetřovací komise vyslechli také krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka a ředitele České inspekce životního prostředí (ČŽIP) Erika Geusse. Podle předsedkyně komise Marie Pěnčíkové (KSČM) zazněly zásadní informace k přípravě závěrečné zprávy pro sněmovnu. Vzhledem k tomu, že jednání jsou neveřejná, tak konkrétní před novináři nebyla.
19. 8. 2021|

Úkolem komise k Bečvě bude odhalit pochybení státních orgánů, řekla její předsedkyně. Zajímá ji činnost inspekce

Poslanecká vyšetřovací komise k havárii na Bečvě se zaměří hlavně na to, co dělaly úřady po ní i před ní. Zabývat se bude zejména činností České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a jedním z prvních, koho budou chtít poslanci vyslechnout, bude její ředitel Erik Geuss. V Interview ČT24 to řekla nově zvolená předsedkyně komise Marie Pěnčíková (KSČM). Policie podle ní vyšetřuje ekologickou havárii velmi dlouho a navzdory mediálním spekulacím neočekává, že by v dohledné době vyšetřování skončilo.
9. 7. 2021|

Každý rok se ztrácí tisíce tun nebezpečného odpadu. V evidenci, nebo v přírodě, varuje inspekce

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni uložila 2532 pravomocných pokut za více než 112 milionů korun. Je to o 12 milionů více než o rok dříve. Nejvíce pokut, a to 872, padlo za nakládání s odpady. Je to dlouhodobý trend, varovali zástupci inspekce. Upozornili také na problematické zacházení s nebezpečnými odpady.
17. 6. 2020|