TÉMA

Josef Formánek

Velký knižní čtvrtek vybral novinky od Obamové, McCartneyho, Formánka i Ernauxové

Na pulty tuzemských knihkupectví přibylo naráz patnáct novinek, které vyzdvihuje Velký knižní čtvrtek. V podzimním výběru doporučuje například memoárové texty od nobelistky Annie Ernauxové nebo hudebníka Paula McCartneyho. Českou literaturu zastupují tituly Josefa Formánka či Andrey Sedláčkové.
19. 10. 2023|

Úsměvy smutných mužů pokračují Dvěma slovy jako klíč. Hrají David Švehlík, Pierre Richard a Mentawajci

Premiéru má za sebou volné pokračování diváckého filmového hitu podle knihy Josefa Formánka. Na Úsměvy smutných mužů navazuje snímek Dvě slova jako klíč, rovněž podle předlohy stejného autora. Příběh odehrávající se po celém světě se také na různých místech v zahraničí natáčel, a to včetně ostrova Siberut v Indonésii, kde má spisovatel podle svých slov druhý domov. Do natáčení se zapojil rovněž tamní kmen, největším jménem v zahraničním hereckém obsazení je ale Pierre Richard.
21. 7. 2023|

Režisér Svátek točí pokračování Úsměvů smutných mužů

V Ústí nad Labem se natáčí další film podle předlohy ústeckého rodáka Josefa Formánka. Dvě slova jako klíč volně navazují na úspěšný snímek Úsměvy smutných mužů, který také vznikal na severu Čech. Do režie se opět pustil Dan Svátek.
10. 11. 2021|

Josef Formánek napsal Knihu o tichu, ale nemlčí v ní o tom, co je mu blízké

Spisovatel Josef Formánek je znám prózami Prsatý muž a zloděj příběhů nebo Úsměvy smutných mužů. Do obou promítl své osobní zkušenosti – s pobytem v indonéské džungli a protialkoholní léčebně. Jeho nová Kniha o tichu je prý tou nejosobnější.
21. 10. 2020|

„Prvním krokem je přiznat si, že jsem alkoholik.“ Úsměvy smutných mužů nastavují nepříjemné zrcadlo

Do českých kin vstupují Úsměvy smutných mužů. Snímek režiséra Dana Svátka natočený podle populární knižní předlohy Josefa Formánka vypráví příběh několika mužů, kteří se setkávají v protialkoholní léčebně. S démonem alkoholu bojují herci David Švehlík, Jaroslav Dušek, Ivan Franěk, Jaroslav Plesl nebo Ondřej Malý.
12. 7. 2018|