TÉMA

Jenovéfa Boková

Havelka natočil komedii o vlaku bez strojvedoucího. Skutečnost zní někdy neskutečně, všímá si
Jak se zachová cestující, když se ocitne ve vlaku, který nikdo neřídí? Režiséra a scenáristu Jiřího Havelku zajímala odpověď natolik, že na ní postavil svůj druhý celovečerní film. K Mimořádné události ho inspirovala skutečná železniční nehoda.
27. 1. 2022|
Beata Parkanová pokračuje v rodinných chvilkách. V novém filmu dala slovo prarodičům
Na konci šedesátých let se odehrává druhý celovečerní film Beaty Parkanové Slovo. Drama o rodinných vtazích pod tlakem doby natáčí pětatřicetiletá režisérka podle svého scénáře a skutečného rodinného příběhu. V hlavních rolích se představí Martin Finger a Gabriela Mikulková.
18. 11. 2020|
O Ceny české filmové kritiky se přetahují Vlastníci a Staříci
Road movie o pomstě Staříci a hořká komedie Vlastníci mají shodně pět šancí na Ceny české filmové kritiky za rok 2019. O jednu méně získalo Nabarvené ptáče. Do nominací na výroční ocenění zařadila padesátka kritiků celkem dvanáct titulů, většina z nich vznikla s přispěním České televize. Vítězné snímky budou vyhlášeny 1. února v přímém přenosu ČT art.
2. 1. 2020|
Vášáryová, Cina a Boková se v nové minisérii snaží uhrát padesátá léta
Co vše je člověk ochoten obětovat své představě o životě? Hlavní hrdina nové minisérie Herec se učí žít v režimu tuhého komunismu, ale také s vlastní sexuální orientací, která je v padesátých letech tabu. Třídílné drama natáčí v těchto dnech režisér Peter Bebjak s Janem Cinou, Jenovéfou Bokovou a Emílií Vášáryovou. I když jde o příběh z poloviny minulého století, považují ho tvůrci za stále aktuální.
13. 12. 2019|
Místo milostného života války a reformy. Pokračování série představí vládu Marie Terezie
Jedna z nejvýznamnějších vladařek historie neprohrává jen na poli válečném, ale i ve vztahu s manželem Františkem Štěpánem Lotrinským. V této situaci zastihne Marii Terezii pokračování koprodukční minisérie, která nese jméno této panovnice. S jejím dalším osudem diváky seznámí program ČT1 ve středu 1. a v neděli 5. ledna, vždy od 20 hodin.
9. 12. 2019|
Recenze: Autenticita, přirozenost, skromnost. Karel, já a ty vytvořili české filmové zjevení
Snímek Karel, já a ty byl po premiéře na karlovarském festivalu označen za „situační esej“ nebo „rozcházecí film“. Podobné škatulky svědčí o tom, že s díly této křehkosti a přemýšlivosti v Česku nemáme moc zkušeností. Skvělý celovečerní debut režiséra Bohdana Karáska nabízí (od 14. listopadu také v biografech) naší kinematografii cestu, která by si zasloužila rozvíjet.
15. 11. 2019|Marek Koutesh
Český lev: V nejlepším filmu Všechno bude. A něco káplo i Hastrmanovi
Šest Českých lvů, ocenění udělované Českou filmovou a televizní akademií, získal snímek Všechno bude česko-slovinského režiséra Olma Omerzua. Čtyři sošky za rok 2018 si z večera v pražském Rudolfinu odnesl Hastrman Ondřeje Havelky. Naopak nominacemi favorizované drama Toman nezískalo cenu ani jedinou. V televizních kategoriích uspěla Česká televize.
23. 3. 2019Aktualizováno23. 3. 2019, 22:45|
Jan Palach je nejlepší, rozhodly Ceny filmové kritiky. Nemá ale nejlepší ani režii, ani scénář
Nejlepším filmem roku 2018 je podle tuzemských kritiků Jan Palach. Ceny české filmové kritiky mu ze šesti nominací nakonec dopřály „pouze“ vítězství v této jedné kategorii.  Ani žádnému jinému loňskému titulu v devátém ročníku nestranily. Podle nejlepšího scénáře tak například vznikla Chata na prodej, v nejlepší režii byl natočen snímek Všechno bude. Herecká ocenění patří Martinu Hubovi (Hovory s TGM) a Jenovéfě Bokové (Chvilky). Spojující linkou Cen české filmové kritiky za rok 2018 tak není jeden konkrétní titul, ale výrazný podíl debutujících filmařů.
2. 2. 2019Aktualizováno2. 2. 2019, 21:43|
Filmový postřeh: (Ne)příjemné Chvilky s Jenovéfou Bokovou
Jestli má někdo rád filmová překvapení, poskytnou mu je Chvilky, český zástupce v soutěži Na východ od Západu. Tak čistý a precizně vystavěný film by stěží někdo čekal od debutantky. Režisérka Beata Parkanová napsala i scénář k filmu, v němž postřehneme dobře odpozorovaný život, s živými a reálnými dialogy.
3. 7. 2018|Martina Vacková