TÉMA

Ennio Morricone

„Milujeme ho, protože se nám podobal.“ Francie se národním ceremoniálem rozloučila s Belmondem

Francie uctila památku nedávno zesnulého herce Jeana-Paula Belmonda národním ceremoniálem v pařížské Invalidovně. Takové rozloučení je vyhrazeno jen nejvýznamnějším osobnostem francouzských dějin. Prezident Emmanuel Macron Belmonda označil za „úžasného člověka, který se ve své kariéře dotkl tisíce životů“. Pohřeb se uskuteční v pátek dopoledne v kostele Saint-Germain-des-Prés v centru Paříže.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 20:32|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Svět slaví Den piana, proslulého nástroje velkých skladatelů. Rozeznívá ho mechanika kladívek a dusítek

Muzikanti, posluchači i milovníci klasických hudebních nástrojů si připomínají celosvětově Den Piana. Nástroj fungující na kladívkových mechanikách má více než třísetletou tradici. Stal se nerozlučným společníkem skladatelských velikánů historie klasické hudby a je v tradičních i inovativních formách pevnou součástí hudební produkce dodnes. Den piana se letos slaví 29. března, tedy osmaosmdesátý den v roce – nástroj má totiž právě osmdesát osm kláves.
29. 3. 2021|

Zemřel legendární skladatel Ennio Morricone. Jeho hudba doprovodila stovky filmů

Ve věku 91 let zemřel italský hudební skladatel Ennio Morricone. Svými melodiemi doprovodil více než pět stovek filmů a seriálů, z teskných tónů harmoniky v ikonickém westernu Tenkrát na Západě se stal zřejmě nejslavnější hudební motiv v historii filmu. V úterý otisknou všechny velké italské deníky nekrolog, který si skladatel sám napsal.
6. 7. 2020Aktualizováno6. 7. 2020, 20:08|

Z Jurského parku za jazzovou legendou. Český národní symfonický orchestr chce zdolat další mety

Český národní symfonický orchestr (ČNSO) loni oslavil čtvrtstoletí. Poprvé vystoupil v proslulé koncertní síni Royal Albert Hall, spolupracoval s Goranem Bregovičem nebo zahrál poctu Miloši Formanovi na festivalu v Karlových Varech. Očekávané vrcholy nového roku 2019 v rozhovoru pro Události v kultuře představil ředitel a trumpetista ČNSO Jan Hasenöhrl.
11. 1. 2019Aktualizováno11. 1. 2019, 20:32|

Prague Proms na úvod rozjímá při mši, na závěr paří v Hollywoodu

Festival klasické, jazzové a filmové hudby Prague Proms si zakládá na své rozmanitosti. Neopustil ji ani v letošním ročníku, který začíná 19. června slavnostní mší a končí tradiční hollywoodskou nocí. Další pestrý program, v němž mimo jiné „děti“ připomínají tvorbu svých slavných otců, představil v rozhovoru pro Studio 6 Jan Hasenöhrl, zakladatel pořádajícího Českého národního symfonického orchestru (ČNSO).
19. 6. 2018|