TÉMA

David Jařab

Martin Donutil se stal Karlem Čurdou. „Není to jednoduchá volba,“ říká o parašutistově zradě

Byl Karel Čurda zrádce, nebo nešťastná oběť neřešitelné situace? Podle nové hry na repertoáru pražského divadla Rokoko nelze každopádně na tohoto muže, který zradil atentátníky na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nahlížet černobíle. Českou faustovskou tragikomedii „Čurda, hrdina jedné prohry“ napsal a režíroval David Jařab. V titulní roli se představuje Martin Donutil. Hraje se částečně i před někdejším pražským sídlem gestapa.
1. 3. 2023|

Hadí plyn má být podobenstvím o současné „evropské divočině“

Režisér David Jařab začal natáčet film Hadí plyn. Snímek nejen o hledání sebe sama uprostřed „evropské divočiny“ je inspirován novelou anglického spisovatele polského původu Josepha Conrada Srdce temnoty. Jařab Conradův příběh režíroval už před několika lety na divadle.
12. 4. 2022|

„První indián v Praze“ se naučil chodit po vodě, ale doma mu nevěřili

Jmenoval se Čerwuiš Piošád Mendoza, Pražané ale synovi indiánského náčelníka říkali Červíček. Do českého hlavního města přijel s cestovatelem Albertem Vojtěchem Fričem. V pražských ulicích, neuvyklých na cizokrajnou jinakost, vzbuzoval exotický návštěvník pozdvižení, stejně tak ale kulturní šok zažíval sám Čerwuiš. V brněnské Huse na provázku nyní Fričovy zápisky posloužily jako základ nové inscenace. Na skutečném příběhu vykresluje nejen střet odlišných civilizací, ale i dvojsečnost pomoci a současnou krizi.
23. 2. 2021|

Tajný agent v Divadle Na zábradlí by nejspíš hlasoval pro brexit

V pražském Divadle Na zábradlí řeší případ s Tajným agentem. Divadelní novinku napsal režisér David Jařab podle románu, v němž britský spisovatel před stoletím vylíčil nepovedený atentát na londýnskou observatoř. V hlavních rolích se představují Jiří Vyorálek a Anna Fialová.
4. 12. 2019|

Papež František odsoudil mafii. Dobří chlapci se nyní trápí v Divadle Na zábradlí

Má v dnešní době ještě nějakou sílu lidské slovo? Odpověď se pokouší najít Dobří chlapci. Komediální příběh z mafiánského prostředí uvedlo pražské Divadlo Na zábradlí jako poslední premiéru sezony. Režisérem, autorem textu a scénografie je David Jařab, jehož inscenace Macbeth – Too much blood v uplynulé sezoně získala Cenu divadelní kritiky.
11. 6. 2018|