TÉMA

Tomáš Vůjtek

Švejkův návrat upozorňuje na Jaroslava Haška. Všechno není pravda

Nejznámějším vojákem rakousko-uherské armády je v Česku patrně dobrý voják Švejk. Ostravská Komorní scéna Aréna se rozhodla v nové inscenaci Švejkův návrat přiblížit okolnosti, za kterých Jaroslav Hašek své nejznámější dílo psal. Humoristická kniha vznikala, zatímco její autor prožíval složitou životní etapu.
15. 6. 2022|

Říká se absurdní, ale ono je to pravdivé. Aréna začíná Koncem hry

Komorní scéna Aréna zahájila sezonu Koncem hry Samuela Becketta. Irský dramatik vytvořil postapokalyptický obraz světa, v němž dožívají poslední lidé. V ostravském divadle ho pojali jako grotesku.
14. 9. 2020|

V Národním divadle Brno tančí, jak doba píská

Frašku Dobové tance napsal Karel Steigerwald na počátku osmdesátých let a zasadil ji do revolučních časů okolo roku 1848. Jeho hořká hra je ale částečně alegorií normalizace a zároveň nadčasovým svědectvím o Češích jako takových. Na repertoár ji nyní přidalo Národní divadlo Brno.
2. 3. 2020|

Casanova ve službách StB. Agent Novák to hraje i na Ostravu

Příběh opravdového herce, který se opravdu stal, slibuje plakát ke hře s názvem Slávek Novák. Napsal ji ceněný ostravský dramatik Tomáš Vůjtek a nastudoval tamní Absintový klub Les. Inscenace se vrací do padesátých let minulého století, kdy měl známý herec za úkol svádět ženy nejen na jevišti.
12. 5. 2018|