TÉMA

Petr Skoumal

Na festivalu Soundtrack Poděbrady živě zazní hudba z filmů Neckáře, Nellis i kapely Buty

Do Poděbrad se poosmé vrací festival filmového hudby a multimédií Soundtrack. Novinkou je filmová scéna, kde se promítají snímky s důrazem na hudbu. Od 24. do 27. srpna se návštěvníci setkají s Vojtěchem Dykem, kapelou Buty, Václavem Neckářem či Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers.
24. 8. 2023|

Zemřel Jiří Cerha. Spoluzaložil C&K Vocal, hrál se Spirituál kvintetem

V úterý, ve věku 78 let, zemřel hudebník Jiří Cerha. Jeho muzikantská kariéra je spojená se skupinami C&K Vocal a Spirituál kvintet, který informaci o úmrtí zveřejnil. „Se zármutkem jsme přijali zprávu, že včera (26. října) ve večerních hodinách odešel do muzikantského nebe Jirka Cerha, řečený Cidla,“ napsal Spirituál kvintet.
27. 10. 2021|

Zemřel humorista a textař Jan Vodňanský. Jeho písně bavily dospělé i děti, méně už cenzuru

Zemřel Jan Vodňanský. Textař, básník, spisovatel, kabaretiér, lidový filozof a také chartista byl hospitalizován s covidem-19. V červnu by se byl dožil osmdesátky. Vystudovaný strojař spolupracoval od 60. do 80. let především se skladatelem Petrem Skoumalem, psal také texty k filmovým písním, po podpisu Charty 77 se věnoval především dětské tvorbě.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 12:12|

Tip z iVysílání: Jan Borna by oslavil šedesát let. K Dokreslení Janka jsou třeba vzpomínky

Divadelník a také básník Jan Borna by na konci srpna oslavil šedesáté narozeniny. Česká televize při této příležitosti uvedla vzpomínkový dokument s podtitulem „Dokreslení Janka“. Za Bornovou tvorbou i životem se lze ohlédnout ještě v iVysílání do 9. září.
3. 9. 2020|

Vteřina dějepisu: Než je zakázali. Kdy se začalo zpívat S úsměvem idiota?

Jan Vodňanský a Petr Skoumal vytvořili populární kulturní fenomén s odkazem na Jaroslava Ježka a poetiku Osvobozeného divadla Jiřího Voskovce a Jana Wericha, někdy byli přirovnáváni i k dvojici Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Zároveň byli ve svém poetickém humoru ojedinělí, balancovali na hraně recese a účelového nonsensu. Legendou zůstává jejich představení S úsměvem idiota. Víte, kdy zaznělo vůbec poprvé?
19. 5. 2020|

Recenze: A pak to zakázali. Vodňanský & Skoumal navzdory cenzuře

Zdálo se, že vydáním čtyřdiskového boxu Život a dílo písničkářské dvojice Vodňanský & Skoumal je seznamování s jejich nahrávkami z dob minulých ukončeno. Jenže jak ukazuje právě vydané album s příhodným názvem Všechno je proměnlivé, je stále co nacházet.
8. 5. 2018|