TÉMA

Uherčice

V uherčickém zámku otevřeli novou prohlídkovou trasu. Rozhledna zůstává uzavřená

Nově otevřená trasa v opraveném severním křídle zámku v Uherčicích na Znojemsku je aktuálně jediným fungujícím prohlídkovým okruhem památky. Starší trasu musela správa zámku uzavřít, v místnostech se objevila dřevokazná houba. Uzavřená zůstává i romantická rozhledna v parku.
27. 4. 2022|

Začala rekonstrukce zámku v Uherčicích. Je největší a nejzanedbanější památkou v Česku

V Uherčicích na Znojemsku začaly dlouho očekávané opravy zámku. Na rekonstrukci severního křídla dostal Národní památkový ústav více než 120 milionů korun z evropských fondů.
2. 9. 2019|

Uherčice vyvážely kaly z čistírny odpadních vod na pole. Mohou za to dostat až milionovou pokutu

Česká inspekce životního prostředí prošetřuje skladování kalů z čistírny odpadních vod v Uherčicích na Břeclavsku. Vedení obce nechalo odpad vyvézt do laguny v polích za domy. Dlouhodobé ukládání kalů do půdy však může vést k ohrožení a znečištění povrchových i pozemních vod. Za to hrozí obci až milionová pokuta.
6. 5. 2019|

Lidé mohou platit méně za svoz odpadu. Obce je motivují k třídění nebo znovupoužívání věcí

Už jen poslední den zbývá Brňanům na zaplacení poplatku za svoz komunálního odpadu. Částka zůstává stejná jako minulý rok, tedy 670 korun. Celkem by mělo město získat skoro čtvrt miliardy. V některých jiných městech a obcích na jižní Moravě přitom lidé mohou platit daleko míň. Stačí, když vyhodí také míň odpadu. Radnice se snaží lidi také motivovat k třídění nebo opětovnému používání věcí.
18. 5. 2018Aktualizováno30. 5. 2018, 17:31|

Zámek v Uherčicích je chátrající učebnicí slohů. Nyní se dočká opravy za 123 milionů

Státní zámek Uherčice na Znojemsku se dočká rekonstrukce. Na opravu jedné z nejzanedbanějších památek v majetku státu získal Národní památkový ústav více než 120 milionů korun, většinu z evropských fondů. Ze stejného zdroje obnoví svůj zámek i Moravský Krumlov.
21. 2. 2018|