TÉMA

EMH

Lithium v Česku

ČEZ je blíž těžbě lithia, stal se majoritním vlastníkem firmy Geomet

Valná hromada australské společnosti European Metals Holdings (EMH) schválila prodej majoritního podílu v české firmě Geomet společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ. Geomet je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska lithia u Cínovce v Krušných horách.
23. 4. 2020|
Lithium v Česku

EMH pokračuje v plánech těžby lithia, i když Česko vypovědělo memorandum

Australská společnost European Metals Holdings (EMH) pokračuje v přípravách těžby lithia u Cínovce, a to i přesto, že ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) ve čtvrtek oznámil, že Česko vypovědělo s firmou memorandum o porozumění při těžbě tohoto kovu. Společnost mimo jiné tvrdí, že krok žádným způsobem neovlivní její průzkumná práva. Podle ministerstva je na EMH, zda bude pokračovat v průzkumu a následné těžbě lithia v tuzemsku.
2. 3. 2018Aktualizováno2. 3. 2018, 20:48|
Lithium v Česku

Memorandum o lithiu dál platí. Nový ministr průmyslu ho zatím nezruší

Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím neplánuje zrušení memoranda o těžbě lithia, řekl nový šéf resortu Tomáš Hüner (za ANO). Uvedl ale, že resort vyhodnocuje, co by z hlediska penalizací nebo finančních postihů takový krok znamenal. Společnost EMH, která chce prostřednictvím české firmy Geomet těžit kov u Cínovce a se kterou bývalý ministr Jiří Havlíček (ČSSD) memorandum loni podepsal, požádala Hünera o schůzku. Uskutečnit by se měla do 14 dní, uvedl ministr.
11. 1. 2018|