TÉMA

Univerzita Tomáše bati

Morava je na tom s kvalifikovanými učiteli lépe než Čechy, ukazuje analýza školní inspekce

Nalákat učitele do méně bohatých okresů je těžké, obzvlášť když v jiných regionech platí lépe. I to je jeden ze závěrů analýzy České školní inspekce (ČŠI), která teď publikovala dosud nezveřejněná data o tuzemském školství. Nejviditelnější je problém s nedostatkem kvalifikovaných pedagogů v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze. Důvody jsou pro to nicméně různé. Lépe je na tom Morava, kde je trend opačný.
14. 5. 2022|

Praktické a ekologické. Biomisky ze Zlína se dobře rozkládají a vydrží i ohřev potravin

Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně představili plastové potravinové misky vyráběné z ekologicky šetrného materiálu. Misky se rozloží za velmi krátkou dobu a nezatěžují tak životní prostředí. Navíc jsou odolné vůči vysokým teplotám, je možné je naplnit horkými potravinami nebo ohřívat v mikrovlnné troubě.
19. 2. 2020|

Univerzita Tomáše Bati má po 11 letech nového rektora. Zeman jím jmenoval Vladimíra Sedlaříka

Jmenovací dekret od prezidenta Miloše Zemana převzal v pátek nový rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) Vladimír Sedlařík. Osmatřicetiletý chemik do čela školy nastoupí 15. prosince a nahradí tak Petra Sáhu. Do funkce bude slavnostně uveden zřejmě až v novém roce. V čele školy by měl stát do prosince 2022.
7. 12. 2018|

Aby bezlepkové těsto lépe kynulo. Experti ve Zlíně hledají recept na nadýchané pečivo

Odborníci z Ústavu technologie potravin zlínské univerzity se zaměřili na výzkum lepku, který je v současné době jedním z nejznámějších alergenů. Testují možnosti, jak zlepšit kvalitu bezlepkového kynutého pečiva, uvedla vedoucí výzkumného týmu Iva Burešová.
4. 4. 2018|

Architektka Jiřičná se snaží rozradostnit Zlín. Univerzita otevřela její nové vzdělávací centrum

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně otevřela nové vzdělávací centrum. Jeho autorkou je světově uznávaná architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná, která před sedmi lety vytvořila i sousední kongresový a univerzitní komplex. V nové budově na Štefánikově ulici v centru města bude Fakulta humanitních studií s prostory pro dva tisíce studentů a sto pedagogů. Další projekty, které Jiřičná navrhovala v Česku, připomíná fotogalerie v článku.
5. 12. 2017|