TÉMA

Michal Kudrnáč

Hlas lidu, nebo nástroj demagogů? Strany se přou, jestli Česko potřebuje referendum
Jaký je stav demokracie v Česku? Obecné referendum je sice zakotveno v ústavě, ale ani končící koaliční vládě se nepodařilo příslušný zákon prosadit. Posiluje referendum demokracii? Zatímco většina účastníků předvolební debaty ČT o otázkách demokracie s tím souhlasila, Karel Schwarzenberg z TOP 09 označil lidové hlasování za nástroj demagogů. Šéf SPD Tomio Okamura naopak prosazuje referendum téměř o všem, a to tak, že by v něm mohl rozhodovat i třeba jediný člověk.
17. 10. 2017|tnt
Volby 2017
Revize ústavy? ANO chce klouzavý mandát, lidovci i STAN úpravy pro Hrad
Ke změnám ústavy je potřeba přistupovat obezřetně, částečné úpravy by ale byly na místě, shodla se většina účastníků předvolební debaty České televize o stavu tuzemské demokracie. Cesty se ale rozcházejí: ANO i sociální demokracie se vyslovují pro zavedení klouzavého mandátu, lidovci a STAN chtějí omezit prezidenta – a pravice spolu se Zelenými by do ústavy nejradši nezasahovala.
16. 10. 2017Aktualizováno17. 10. 2017, 08:20|
Zákon o financování kampaní neposiluje demokracii, míní Schwarzenberg i komunista Grospič
Před volbami mají strany na kampaň limit 90 milionů korun. Zároveň musí být na všech materiálech uvedeno, kdo je nechal vyrobit. Dohlíží na to nově zřízený úřad, který financování kampaní kontroluje. Většina zástupců politických subjektů v předvolební debatě ČT o stavu demokracie v Česku se shodla na tom, že nový zákon i úřad demokracii svědčí. Oponovali jim pouze dva politici z naprosto opačných pólů politického spektra. Karel Schwarzenberg z TOP 09 a Stanislav Grospič z KSČM.
17. 10. 2017|tnt