TÉMA

Letecká záchranka

Vláda upravila své programové prohlášení. Slibuje měnit příjmy a výdaje rozpočtu a posílit energetickou bezpečnost

Vláda na své středeční schůzi aktualizovala programové prohlášení, především v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. O důvěru kabinet sněmovnu ale znovu žádat nebude. Vláda se v aktualizovaném programovém prohlášení mimo jiné zavazuje k úpravě příjmové i výdajové strany rozpočtu kvůli stabilizaci veřejných financí. Také se chce zaměřit na posílení energetické bezpečnosti. Bude rovněž usilovat o vznik tribunálu pro stíhání válečných zločinů na Ukrajině.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 19:19|

Za vrtulník se záchranářem na laně bude platit Liberecký kraj sám. Od státu už by region peníze nedostal

Speciální zásahy letecké záchranné služby, při kterých se člen posádky musí dostávat k pacientovi po laně, bude Liberecký kraj platit od příštího roku ze svého rozpočtu. S ministerstvem zdravotnictví a společností DSA proto uzavře nad rámec nového tendru dohodu. Řeší tak situaci, kdy stát rozhodl, že v kraji už tyto služby platit nebude.
7. 2. 2020|

Leteckou záchranku mají dál zajišťovat firmy DSA a ATE

Vrtulníky pro české letecké záchranáře budou v šesti krajích v letech 2021 až 2028 zajišťovat firmy DSA a Air Transport Europe. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že o výsledku tendru rozhodla cena zakázky, která dosahuje 3,8 miliardy korun. Obě firmy zabezpečují leteckou záchrannou službu v krajích i v současné době, další stanoviště zajišťují armáda a policie.
9. 1. 2020|
Letecká záchranka

Vláda rozhodla: Leteckou záchranku má v příštích letech provozovat nový státní podnik

O leteckou záchrannou službu by se po roce 2020 měl starat státní podnik. Rozhodla o tom Sobotkova vláda, když posuzovala i variantu, že by letecká záchranka přešla pod Řízení letového provozu. V současnosti tuto službu zajišťuje armáda, policie i soukromé společnosti. Založení státního podniku bude podle předlohy trvat přibližně tři roky, nákup deseti nových vrtulníků pak státní kasu vyjde na zhruba 1,6 miliardy korun.
4. 9. 2017Aktualizováno4. 9. 2017, 18:40|
Letecká záchranka

Karlovarský kraj chce vlastní základnu letecké záchranky. Zbytečnost, říkají záchranáři

Karlovarský kraj chce vlastní základnu pro leteckou záchrannou službu. Usiluje o ni v rámci reorganizace letecké záchranky, kterou chystá vláda. Teď tam zasahují vrtulníky z Plzně nebo Ústí nad Labem, kraj chce ale zkrátit časy doletů. Podle leteckých záchranářů je vznik nové základny zatím zbytečný.
11. 7. 2017|
Letecká záchranka

Leteckou záchranku v Ústí chce provozovat pouze DSA, původní vítěz se už nepřihlásil

Slovenská společnost Air Transport Europe (ATE) zřejmě nadobro přijde o kontrakt na leteckou záchrannou službu v Ústeckém kraji. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že se do nového tendru přihlásila pouze společnost DSA. Ta létá v kraji již nyní místo ATE, jež loni vyhrála původní tendr. Ministerstvo jej však zrušilo.
10. 5. 2017|
Letecká záchranka

Kvůli tendru na leteckou záchrannou službu má ministerstvo zaplatit 3,75 milionu korun

Ministerstvo zdravotnictví porušilo při tendru na provozovatele letecké záchranné služby v Olomouckém kraji zákon a má zaplatit pokutu 3,75 milionu korun. Vyplývá to z nepravomocného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) z tohoto týdne. Mluvčí ÚOHS Martin Švanda udělení pokuty potvrdil. Ministerstvo zdravotnictví podá proti rozhodnutí o pokutě rozklad. Připomínky ÚOHS ale zohlednilo v obdobném tendru na základnu letecké záchranné služby v Ústí nad Labem, jehož oznámení ve středu odeslalo do věstníku veřejných zakázek.
23. 3. 2017Aktualizováno23. 3. 2017, 18:42|

Vrtulníky zachraňovaly životy, ale ve špatnou dobu. Ministerstvo proto nechce platit

Zásahy letecké záchranné služby, které proběhly mimo pohotovostní dobu, přestalo ministerstvo zdravotnictví proplácet. Upozornil na to Daniel Tuček ze společnosti DSA, která provozuje leteckou záchranku ve dvou krajích. Ministerstvo odkazuje na právní výklad, podle kterého nesmí zásahy mimo sjednanou dobu proplácet.
14. 3. 2017|
Letecká záchranka

Záchranářský vrtulník z Olomouce musel nouzově přistát. Kraj už dříve kritizoval jeho stáří

Záchranářský vrtulník slovenské firmy ATE musel v úterý krátce po vzletu z Olomouce kvůli závadě motoru nouzově přistát. Posádce ani pacientovi se nic nestalo. Hejtman Oto Košta (ANO) už ale kvůli mimořádné události jedná s vedením záchranné služby a o podmínkách provozu chce mluvit i s vedením ministerstva zdravotnictví. To už si k nouzovému přistání vyžádalo informaci. Pilot podle úřadu reagoval podle předpisů. Firma předpokládá, že po motorové zkoušce bude vrtulník večer znovu nasazen do provozu.
17. 1. 2017Aktualizováno17. 1. 2017, 20:16|
Letecká záchranka

Tendr na leteckou záchranku v Ústeckém kraji stát zrušil, podmínky prý byly nejasné

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo tendr na provozovatele letecké záchranné služby ze základny v Ústí nad Labem. Důvodem byly nejasnosti týkající se technických požadavků na vrtulníky. V blízké době vypíše úřad nové zadávací řízení.
16. 1. 2017Aktualizováno16. 1. 2017, 15:56|
Letecká záchranka

Letecká záchranka v Ústí zůstane další dva měsíce DSA

Společnost DSA bude v průběhu ledna a února nadále létat pro zraněné v Ústeckém kraji. Dodatek ke stávající smlouvě, který jen těsně před jejím vypršením vyjasnil, jak bude letecká záchranka v regionu fungovat dál, podepsalo s DSA ministerstvo zdravotnictví, jež původně chtělo zakázku přidělit slovenské firmě Air Transport Europe.
28. 12. 2016Aktualizováno28. 12. 2016, 16:51|

Míň peněz pro soukromé letecké záchranky - ministerstvo chce ušetřit přes miliardu

Ministerstvo zdravotnictví připravuje tendr na zajištění letecké záchranné služby v příštích osmi letech. Úřad ale požaduje, aby soukromé firmy létaly výrazně levněji než dosud. Místo současných tří miliard jim chce ministerstvo zaplatit jen 1,75 miliardy korun. Vyšší cenu by nepovolilo ministerstvo financí. Jenže podle exministra zdravotnictví Leoše Hegera nebude chtít za tyto peníze nikdo létat. Ministerstvo chce nové smlouvy se soukromými firmami uzavřít letos na podzim.
28. 1. 2016Aktualizováno28. 1. 2016, 19:55|