O rezoluci odsuzující Rusko se bude v OSN hlasovat veřejně. Kvůli „lobbingu Západu“ je těžké vyjádřit postoj, tvrdí Moskva

Valné shromáždění OSN bude tento týden veřejně hlasovat o rezoluci odsuzující ruskou anexi ukrajinského území. Návrh Ruska, aby bylo hlasování tajné, byl odmítnut 107 hlasy ze 193 zemí. Předběžná textace rezoluce odsuzuje nelegální „referenda“, která ve čtyřech oblastech Ukrajiny uspořádala Moskva, i následnou nezákonnou anexi těchto území.

Proti veřejnému hlasování o návrhu rezoluce se v pondělí vyslovilo pouze třináct států, uvedla agentura Reuters.

Rezoluce Valného shromáždění nejsou na rozdíl od těch, které jsou přijaty Radou bezpečnosti OSN, závazné. Nadcházející hlasování je ale vnímáno jako test nálady ve světě v kontextu války na Ukrajině.

Rusko svůj požadavek na tajné hlasování zdůvodnilo „západním lobbingem“, kvůli němuž „může být velmi obtížné veřejně vyjádřit svou pozici“.

„Co to má společného s mírem a bezpečností nebo snahou urovnat konflikt?“ narážel na návrh rezoluce během pondělního jednání ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja. Vyjádřil přesvědčení, že rezoluce vyzývající státy, aby kroky Ruska neuznaly, a naopak potvrdily svrchovanost Ukrajiny, „je jen dalším krokem k rozdělení a eskalaci, což většina zemí v této místnosti nepotřebuje“.

Rusko minulý měsíc vetovalo podobnou rezoluci v patnáctičlenné Radě bezpečnosti. Snaží se tak odbourat svou mezinárodní izolaci poté, co téměř tři čtvrtiny Valného shromáždění OSN Moskvu pokáraly a požadovaly, aby do týdne po invazi na Ukrajinu z 24. února stáhla své vojáky.

Serhij Kyslycja
Zdroj: Profimedia

Krvavá stopa

Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslycja označil Rusko za teroristický stát. „Celý svět znovu spatřil pravou tvář teroristického státu, který zabíjí naše lidi,“ řekl k pondělním ruským útokům na ukrajinská města, při kterých zemřelo 19 lidí a stovka dalších utrpěla zranění.

„Za ruskou delegací zůstává při vstupu do Valného shromáždění krvavá stopa a sál se naplní pachem tlejícího lidského masa. To je to, co jsme tolerovali v Sýrii. To je to, co se dnes děje na Ukrajině,“ řekl Kyslycja účastníkům zasedání Valného shromáždění.

Něbenzja potvrdil, že pondělní masivní útoky byly odvetou za poškození Krymského mostu, což Rusko označilo za terorismus. „Důkazem toho, čeho je kyjevský režim schopen, je sabotáž Krymského mostu. Varovali jsme, že to nebude bez trestu,“ řekl.

„Nárokujete si zábor území sousedícího nezávislého státu pod záminkou ochrany tamních obyvatel a potom je zabíjíte tucty raket,“ reagoval na slova ruského velvyslance Kyslycja.

Očekává se, že o rezoluci se bude kvůli velkému počtu řečníků hlasovat až ve středu.

Moskva na konci září ohlásila připojení několika ukrajinských území, nad nimiž se jí během invaze do sousední země podařilo získat kontrolu. Jde o část Záporožské, Chersonské, Doněcké a Luhanské oblasti. Připojení zdůvodnila výsledky nelegálních hlasování, která předtím v daných částech Ukrajiny narychlo zorganizovala a vynutila. Většina světa tato takzvaná „referenda“ neuznala a Kyjev i Západ je považují za nezákonná.