Bylo to pirátství. USA obvinily čtyři Bělorusy kvůli vynucenému přistání letadla v Minsku

Americká prokuratura obvinila čtyři běloruské státní úředníky ze spiknutí pro letecké pirátství kvůli tomu, že loni v květnu odklonili let společnosti Ryanair a stroj přinutili přistát v Minsku. Úřady poté zatkly opozičního novináře Ramana Prataseviče a jeho přítelkyni. Obvinění žijí v Bělorusku a jsou na svobodě.

Prokurátoři Spojených států viní čtveřici běloruských úředníků z toho, že s pomocí smyšlené hrozby o bombě na palubě letoun mířící z řeckých Atén do litevského Vilniusu odklonili z jeho trasy a přiměli ho přistát na letišti v běloruské metropoli.

Cestující pak byli nasměrováni do letištních autobusů a později drženi v terminálu letiště, kde úřady zadržely Prataseviče a jeho přítelkyni, uvedla prokuratura podle agentury Reuters a připomněla, že žádná výbušnina se na palubě stroje nenašla.

Šokující spiknutí, tvrdí Američané

Mezi obviněnými je šéf běloruského úřadu pro civilní letectví a jeho zástupce a také dva příslušníci bezpečnostních složek.

„Jsme odhodláni pohnat k zodpovědnosti tyto ústřední účastníky šokujícího spiknutí s cílem spáchat letecké pirátství, které nejenže porušilo mezinárodní pravidla a trestní právo Spojených států, ale také potenciálně ohrozilo životy čtyř amerických občanů a řadu dalších nevinných lidí na palubě,“ citoval list The New York Times federálního prokurátora Damiana Williamse.

Zástupce ředitele FBI Michael Driscoll nazval podle britské BBC únos „bezohledným porušením amerických zákonů“. „Až příště nějaký pilot přijme nouzové volání z (řídicí) věže, může pochybovat o jeho věrohodnosti. A to ohrožuje lidské životy,“ okomentoval celou záležitost Driscoll.

Letecký incident a zadržení Prataseviče i jeho přítelkyně odsoudila řada zemí včetně Spojených států a Evropské unie, které pak rozšířily sankce proti běloruskému režimu. EU zakázala vstup běloruským aeroliniím do unijního vzdušného prostoru. Minsk tvrdil, že letoun přinutil k přistání kvůli anonymnímu hlášení o bombě v letadle.